Leydi Susan - Jane Austen

 


Jane Austen Leydi Susan’ı yazdığında henüz on sekiz yaşındaydı ve bu eser ölümünden elli dört yıl sonra yayımlandı. Erken dönem eserlerinden olan Leydi Susan, mektuplardan oluşuyor. Bu kısa roman, Jane Austen’ın ince zekâsı ve ironi anlayışını ortaya koyarak, bundan sonrasında yazacakları için fikir veriyor. Kısa bir süre önce dul kalmış Leydi Susan otuzlu yaşlarında, oldukça güzel, esprili ve zekidir. Fakat zekâsı her zaman kendi menfaatine ve küçük hesaplara çalışmaktadır. O ne kadar femme fatale ise on altı yaşındaki kızı o kadar utangaç ve saftır. Leydi, hem kendisine hem kızına ortalığı karıştıracak yeni bir evlilik ve gelecek planlar.

**


"Birini sevmek istemiyorsan her zaman bir bahane bulabilirsin."

Leydi Susan okuduğum ikinci Jane Austen kitabı. Konusuna bakacak olursak Leydi Susan dul ve çok güzel bir kadındır fakat kızıyla güzel bir ilişkisi yoktur.Çünkü ikisi de zıt karakterlere sahiptir. Leydi Susan hem kendine hem de kızına bir kısmet aramaktadır. Acaba bu kısmet arayışı onları nasıl bir yere sürükleyecektir?

Kitap mektuplardan oluşuyor. Sadece bir kişiye değil birden çok kişiye yazılan mektuplardan. Çok akıcı bir şekilde ilerliyor bu mektuplaşmalar. Ben mektup okumayı çok sevdiğim için kitabı da çok sevdim. 
Konusu kısmet arayışı etrafında olsa da Jane Austen evliliğe, kadının toplumda ki yerine çok güzel değiniyor. Okurken Leydi Susan'ı bazen çok sevecek bazen de nefret edeceksiniz. Mektup okumayı severseniz, bu kitap tavsiyemdir. 

Yorumlar