Notre Dame'ın Kamburu - Victor Hugo


Victor Hugo (1802-1885): Fransız edebiyatının en ünlü yazarlarından biri olan sanatçı, edebi ününü şiirleri ve oyunları ile kazandı. Romantik akımın en tanınmış adları arasında yer aldı. Toplumsal sorunlar ve politikayla yakından ilgilendi, 1848 ayaklanmalarının ardından Kurucu Meclis'e katıldı, daha sonra milletvekilliği yaptı, l'Evénement adlı bir gazete çıkardı. 1852'de Louis Bonaparte'ın imparatorluğunu ilan ettiği hükümet darbesine karşı çıktığı için sürgün edildi. Cezası 1859'da sona erdi, fakat imparatorluk yıkılana kadar gönüllü olarak sürgünde kaldı, 1870'de Fransa'ya döndü. 1871'de Paris Komünü'nü desteklemese de komüncüleri savundu. 1831 yılında yayımlanan romanı Notre Dame'ın Kamburu klasik edebiyatın şaheserleri arasında yer alır.
**

"Çünkü aşk bir ağaç gibidir: Kendiliğinden yetişir,kökleriyle tüm benliğimizin derinliklerini saran ve yıkıntı halindeki bir yürekte yeşermeye devam eder. Bu tutkunun ne kadar körse, o kadar inatçı oluşunu açıklamak mümkün değildir. Kendi içinde tutarlı olmadığında daha da güçlüdür."

Herkesin bildiği bir hikayedir Notre Dame'ın Kamburu... bu yüzden uzun bir özet yazmayacağım, kısaca bahsedecek olursak karakterlerimizden biri Quasimodo' dur. Quasimodo kambur,çirkin ve çan çaldığı için kulakları duymayan biridir. Bunların haricinde altın gibi bir kalbi vardır. Esmeralda ise dillere destan güzellikte bir kızdır. Hem Quasimodo hem de Claude Esmeralda'ya aşıktır ama Esmeralda yüzbaşını sevmektedir... Bu olaylar doğrultusunda kitap Quasimodo ve Claude'nin yaptıklarını, yaşadıklarını ve Esmeralda'nın başına gelenleri anlatmaktadır.


Bence Notre Dame'ın Kamburu harika bir klasik ve herkesin okumasını tavsiye ettiğim bir kitap. Klasik diye dili sizi korkutmasın çünkü Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan her klasik kitabın dili anlaşılabilir ve sizi fazla yormuyor. Kitaptaki aşk çok güzel işleniyor ve bunu hissedebiliyorsunuz. Özellikle kitabın sonu beni hep çok etkilemiştir-okuduğunuzda ne demek istediğimi anlayacaksınız.- .Eğer hala okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim.

Yorumlar


  1. Selam. 😊
    Sanırım bir dönem hem çizgi filmini izlediğimizden hem de filmini;kitabı okumak hiç ama hiç aklıma gelmemişti. Geçtiğimiz sene de çok gördüm yorumlarda.
    Aslında alıp okumak gerekiyormuş dedim kendime, sizin de yorumunuzu okuduktan sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de sizin gibi düşünüyordum sonra kitabı alıp okumaya başlayınca neden bu kadar geç kalmışım dedim :) umarım seversiniz, şimdiden keyifli okumalar :)

      Sil

Yorum Gönder