Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde - Olga Tokarczuk


Janina, uzak bir Polonya köyünde, karanlık kış günlerini astroloji çalışarak, yıldız haritalarını inceleyerek, William Blake’in şiirlerini tercüme ederek ve varlıklı Varşova sakinlerinin yazlık evlerine göz kulak olarak geçirir. İnsanlar yerine hayvanlarla vakit geçirmeyi tercih eder, fazlasıyla tuhaf ve münzevi tavırları kimilerine göre “kaçık”lıktır. Bir gün komşusu Koca Ayak gizemli bir şekilde ölü bulunur. Gelecek günler daha da tuhaf ölümleri beraberinde getirir. Şüpheler ve soru işaretleri yükselirken Janina, tuhaf teorileriyle kendini soruşturmanın göbeğine yerleştirir. Birileri ona kulak verseydi her şey böyle mi olurdu oysa…
Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde tuhaf bir gerilim masalı, bir kara komedi, her şeyiyle kendine özgü bir hikâye. Akıl sağlığı ve çılgınlık, suç ve adalet, doğa ve insan arasındaki karanlık sınırların kışkırtıcı bir keşfi. Çağdaş Polonya edebiyatının en güçlü sesi, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Olga Tokarczuk’tan baş döndürücü bir roman.

“Keder,büyük keder duymuştum, her ölü hayvan için bitmeyecek bir yas duygusu. Biri bitiyor öteki başlıyor, bu yüzden hep yastayım. Durumum bu. Kanla lekelenmiş karda diz çöküp domuzun kaba tüylerini okşadım. Soğuk ve sert.”

Astroloji ile uğraşan ve hayvanları çok seven Janina bir köyde yaşamaktadır. Hayvanları ve doğayı çok sevdiği için onlara yapılan her bir zararda polise haber veriyor fakat polisler onu önemsemiyor.Bir gün köyde bulunan Koca Ayak lakaplı hayvanları öldüren ve onları hiç sevmeyen komşusu ölüyor. Ve aslında bu ölüm diğer ölümlerin başlangıcı niteliğindedir... Acaba ölümlere sebep olan nedir ?


"Karanlıkla kaplanmış, soğuk ve nahoş dünyaya baktım. Hapishane dışarıda değildi, her birimizin içindeydi. Belki de onsuz nasıl yaşanacağını bilmiyorduk."

Kitap farklı ve sıra dışı oluşuyla ilk sayfalardan itibaren beni çok etkiledi. Bazen çok eğlendirdi,bazen çok düşündürdü,bazen çok üzdü, bazen de bir gerilimin içinde kalmamı sağladı. Özellikle hayvanlara ve doğaya yapılanlar kalbime dokundu ve beni çok üzdü. Her satırı beni çok etkiledi ve neredeyse kitapta altını çizmediğim yer kalmadı. Yeni bir kitap arayışındaysanız kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

Yorumlar