Galata,Pera,Beyoğlu : Bir Biyografi - Brendan Freely, John Freely


Sokak sokak Galata, adım adım Pera, karış karış Beyoğlu... Yüzyıllardır farklı kültürleri-kimlikleri kucaklayan, her gün biraz daha değişip dönüşen ama değerli özünü asla yitirmeyen caddeler, mahalleler, hanlar, geçitler: John Freely ve Brendan Freely'nin kaleminden sıradışı bir "biyografi"...

İstanbul'a dair kitaplar hep tarihi yarımadaya odaklanır. Ama Galata, Pera, Beyoğlu: Bir Biyografi, Konstantinopolis yarımadasının karşısındaki Beyoğlu bölgesine yoğunlaşıyor. Bölgenin gelişimini ve sosyal tarihini, Haliç'teki ilk yerleşimlerden Taksim ve çevresindeki son yerleşimlere kadar, sadece mimarisiyle değil, katillerinden mafyasına, fahişelerinden bankerlerine, diplomatlarından sosyetesine kadar, bütün sakinlerini de inceleyerek sokak sokak takip ediyor.
**

“Türk yazar Sait Faik’in 1954’te söyledikleri bugün de geçerliliğini korumaktadır:”Beyoğlu bir âlemdir. Beyoğlu yaşayan cıvıldayan, kaynaşan, rahatlayan, gülen, eğlenen, yalnızlığa çare bulan ışıklı hem şıkır şıkır, hem koku gibi buram buram ışıklı nefis bir caddedir. Beyoğlu’suz bir İstanbul düşünülemez.”

John ve Brendan Freely, Türkiye'de yaşayan Amerikalı bir baba-oğul.Birçok ülkede yaşamışlar ve daha sonra yerleşmek için İstanbul'u seçmişler. Bu kitapta baba-oğul'un gözünden Beyoğlu ve çevresini anlatıyor. Hepimiz Galata-Pera-Beyoğlu'nu biliriz ama ne kadarını? İşte bu kitap bize her sokağı, her yapıyı tek tek ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor.

Okurken çok şaşırdım çünkü her sokak ayrı bir hikayeye ayrı bir tarihi yapıya açılıyordu. Hangimiz gezerken bunların farkında ya da bilgisindeyiz ki ? İşte ben bu kitabı okuyup ertesi gün aldığım notlarla gezmeye başlayınca Galata,Pera,Beyoğlu benim gözümde ayrı bir dünyaya dönüştü. Her yapıyı tek tek inceledim ve o yerler hakkındaki bilgileri tekrar anımsadım. Bu kitabı kesinlikle alın, okuyun ve notlar alın..sonra da Galata,Pera ve Beyoğlu'nu gezin.. Bilip de gezince ne kadar anlamlı ve değerli bir gezi olduğunu göreceksiniz.


"Galata isminin nereden geldiği bilinmemektedir,ama Pera oldukça açıktır,"öte,ilerisi" demektir.ilk önce Haliç'in ötesi karşı kıyısı olarak kullanılmış,en sonunda Ortaçağ Galatası ile sınırlanmış ve en sonunda sadece tepedeki üst taraf için kullanılmıştır.geçen yüzyılda eski yunan isimlerinin yerini türkçe isimler almış,bir zamanlar Pera olarak bilinen kent merkezini de kapsayan haliç'in kuzeyindeki bölgenin bütünü Beyoğlu; Haliç ile Boğaz'ın birleştiği kısım Karaköy olmuştur..."



Yorumlar