Benoni, Knut Hamsun'un çalışmaları arasında özel bir yere sahip, bir diptiğin ilk kısmı. Buram buram Norveç, Nordland'ın kendine has doğası, ormanları, faunası ve florası, denizi, parlak yaz geceleri, ağır kış günleri var bu romanda… Ve tıpkı bu doğanın bir yansıması olarak insanları var: Önyargıları, çekingenlikleri, alçak sesli cümleleri, kısıtlanmışlıkları, arzuları ve hayalleri. Knut Hamsun, ilk kez, tüm çalışmalarının en büyük endişelerinden birini, İskandinav toplumunun da en önemli sorunlarından birini bu kitapta merkeze alıyor: Etik ve tipik değerleri ile geleneksel kırsal kültür ve kent dünyası, kapitalizm, para arasındaki çatışma. İkinci sırada, melankolik bir aşk hikâyesi var, Behçet Necatigil’in şiirli çevirisiyle taçlanan bir hikâye…
**
“Evet, Benoni gezmelere çıkıyordu. Bahar gelmeye başlamıştı, buzlar erimişti fiyort çil çil, mavi ışıldıyordu, göçmen kuşlar dönmüşlerdi; saksağanlar temizleniyor, kuyruksallayan kuşlarının hareketleriyle tarlalar üstünde sekiyor, bütün gün çığrışıp gülüşüyorlardı. Yani bahar gelmişti.”
Karakterimiz Benoni, postacılık ile uğraşırken bazı olaylar sebebiyle ticarete atılır ve zamanla zengin biri haline gelir.Ama bir süre sonra normal haline tekrar döner. Benoni'nin sevgilisi Rosa , evlenmelerine az bir zaman kalmışken başkası ile evlenir ve Benoni tekrar zengin biri haline gelir.
Benoni bu durumları yaşarken çevresinin ona karşı tutumu da kitapta gözler önüne seriliyor. Bunun yanında betimlemelerle Norveç'in o güzel doğasını gözünüzde çok güzel canlandırıyorsunuz. Knut Hamsun ile Açlık kitabıyla tanışmıştım ve yazarın işlediği konularla size o duyguları tattırması beni çok etkilemişti, aynısı Benoni kitabı içinde gerçekleşti.
Anlatılanlar ve dil biraz karmaşık gözükse de kitap ilerledikçe konuya ve olaylara hakim olmaya başlıyorsunuz. Özellikle Behçet Necatigil çevirisi ile okumak bu kitabı daha da güzel kıldı. Kitapta geçen konular genellikle balıkçılık, para, aşk ve inanç çevresinde toplanmıştı. Kitabı genel olarak çok sevdim özellikle sonu değişikti. Böyle güzel bir eseri okumanızı öneririm.
Yorumlar
Yorum Gönder