Doktor Ox'un Deneyi - Jules Verne


Hikâyemiz, Flandre’da, hayali Quiquendone kentinde geçer. Kentin sakin, ölçülü, tutumlu ve ağırkanlı insanları yüzyıllardır hiçbir konuda aşırılığa kaçmadan, herhangi bir duygu belirtisi göstermeden, uyum içinde son derece durağan bir yaşam sürmektedir. Yöneticileri bile yaşamları boyunca inisiyatif kullanmadan, hiçbir önemli karar almadan bu dünyadan göçüp gitmektedir. Ancak Doktor Ox’un sözde kenti aydınlatma projesiyle gelişi Quiquendone’da bir şeyleri değiştirecektir. Doktorun gizli bir gündemi vardır ve bunun için kent halkını kobay olarak kullanmaktan çekinmeyecektir. Zira bilim vicdansız kişilerin elinde tehlikeli olabilir. Jules Verne ince ironisinin her satırına sindiği bu eğlenceli novellada, dünyadan kopuk yaşayan, ortaçağla bağlarını koparmamış küçük bir kentin Flaman sakinlerinin çoktan miadını doldurmuş yaşam biçimlerini hicveder. Hikâye Alman asıllı Fransız besteci Jacques Offenbach’ın Doktor Ox adlı operasına da konu olmuş, librettonun yazımına bizzat Verne de katkıda bulunmuştur.
**

" Zira bilim, vicdansız kişilerin elinde tehlikeli olabilir. "

Quiquendone kentinde herkes sessiz sakin yaşamaktadır. Fakat bu durum artık öyle bir hal alıyor ki her şey sıradanlaşıp bir rutin haline geliyor. Herkes halinden memnunken bir kişi bu duruma karşı geliyor ; Doktor OX . Doktor, kenti gaz ile aydınlatma projesi yapar ve kobay olarak halkı kullanır. Ve bundan sonra halk o sessiz sakin yaşamından çıkar ve bu sayede doktor amacına ulaşmış olur.

Jules Verne denilince aklımıza hep çocuk kitapları gelir ama bunun yanında farklı türde birçok kitabı bulunmaktadır. Bunlardan biri de Doktor Ox'un Deneyi... Bilim-kurgu tarzında yazılmış çok etkileyici ve güzel bir kitap. Sıradışı bir konusu vardı ve sürükleyiciydi. Ben kitabı çok sevdim eğer okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim. 


"Soludukları bu hava onları hızla kavuruyor ve kısa sürede kurumuş, solmuş, tükenmiş bir halde ölmelerine yol açıyordu. İhtişam içinde geçirdiği birkaç günün ardından solup giden eşsiz lalenin yazgısı da böyle oldu."

Yorumlar