Terk Edenler - Lisa Ko


Deming'in annesi, yasadışı bir Çinli göçmen olan Polly, bir sabah güzellik salonundaki işine gider ve bir daha evine dönmez. Ardında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur adeta. On bir yaşındaki Deming, cevaplanamayan sorularıyla şaşkın ve yalnız kalır. Sonunda iyi niyetli bir profesör çift tarafından evlat edinilen Deming, Bronx'tan küçük bir kasabaya taşınır. O artık Daniel Wilkinson'dır. Peki adını değiştirmek yeni bir başlangıç için, geçmişini silmek için, geride bıraktığı annesini unutup yeni ebeveynlerine bağlanmak için yeter mi?
Hikâye boyunca Deming köksüz bir genç adama dönüşürken Polly de dünyanın en yalnız, kayıp annelerinden birine evrilir. Sevgi dolu ve bencil, kararlı ve korkmuş olan Polly, birbiri ardına yaptığı anlık tercihlerle bir kader çizer kendine.
Terk Edenler'in bir yarısı New York'ta, bir yarısı Çin'de. Biraz Deming anlatıyor, biraz Polly. Bu, aile, aidiyet, kökler ve göçmenlik üzerine ötekinin dilinden bir hikâye. Bu, bir çocuğun sevdiği her şeyi yitirdiğinde kendini nasıl bulduğunun, bir annenin geçmişin hatalarıyla yaşamayı nasıl öğrendiğinin hikâyesi.
**

“Yaşananların üstesinden gelebilmek için herkesin inandığı bir hikâyesi vardır.”

Deming ve annesi beraber bir yaşam sürerken bir gün annesi Polly işe gider ve bir daha eve dönmez. Çünkü annesi yasadışı bir Çinli göçmendir ve göçmenleri bekleyen bazı şeyler vardır ama bundan Deming'in haberi yoktur. Yalnız başına kalan Deming annesinin yolunu gözler ama annesinden hiçbir iz yoktur. Bir süre sonra tanıdıklarının da yaptıkları ile Deming bir profesör çift tarafından evlatlık edinir ve adı Daniel olur. Burada biraz zorlansa da zamanla alışır ve ailesinin isteklerine karşı kendini kötü hissetmeye başlar çünkü hayallerinde ki çocuğu yetiştirmek isterler... Bir süre sonra Deming'in bir mail ile hayatı değişir ve annesini araştırmaya başlar... Acaba Deming ve annesi kavuşacak mı? Annesi Deming'e her şeyi açıklayabilecek mi ?


"Affetmek, ne gülünç şeydi. Birine karşı yıllarca öfke duyduktan sonra bir gün aynı şekilde hissetmediğinizi fark ediyordunuz; haberiniz bile yokken her zamanki düşünceleriniz kayıp gidiyordu."

Terk Edenler kitab'ı sürükleyici bir hikayeye sahip, okurken bir an aklıma Lion filmi geldi ( https://www.imdb.com/title/tt3741834/ ). Hikaye beni çok etkiledi özellikle Deming'in hayatını okurken çok etkilendim. Yazarın dili ve üslubu çok akıcıydı. Hikaye başta sizi içine çekemiyor ama Deming'in annesinin ortadan kayboluşundan sonra kitab'ı elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Kısacası okumanızı tavsiye edeceğim güzel bir kitap.

Yorumlar