Liste - Patricia Forde


Ark şehri, Dünya’daki son güvenli yerdir. İnsanların hayatta kalması için Ark’taki herkes 500 kelimeyle sınırlı Listeye göre konuşmak zorundadır. Letta dışında herkes...
Kelime ustasının çırağı Letta, var olan bütün kelimeleri yazıp okuyabilme ayrıcalığına sahiptir. Özgürlük, müzik ve ananas gibi yasaklanmış kelimeler ona hiç bilmediği bir dünyayı anlatır. Ustası bir gün ortadan kaybolunca Ark’ın yöneticileri Letta’ya yeni Kelime Ustası olduğunu söyleyerek ondan Listedeki kelimeleri azaltmasını isterler. Daha sonra Letta, yasaklanan tüm kelimeleri bilen bir gençle tanışır. Letta sonuçları tehlikeli olabilecek bir seçimle karşı karşıya kalır; ya hiçbir şey yapmadan durup dilin yavaşça yok olmasını seyredecektir ya da özgürlüğe, belki de sürgüne giden yolda bir yabancıyı takip edecektir.
**

“Rüyalarda her zaman gerçek olan bir şey vardır. Bunu biliyor musun? Sadece gördüklerimizin ne anlama geldiğini öğrenmemiz gerekir, hepsi bu.”

Dünya da tek güvenli yer kalmış ve burada 500 kelimeden oluşan bir liste doğrultusunda konuşuyorsunuz. İşte burası Ark. Ark'ı yöneten kişi bu kelimelerin dışına çıkılmasını kesinlikle istemiyor çünkü insanlığın başına gelenlerin çok konuşmaktan ve düşünmekten geldiği düşüncesinde. Kelime ustası ve Letta da burada yaşamaktadır ve bu kelimeleri hazırlamaktadır. Bir gün kelime ustası ortadan kaybolur ve yerine çırağı Letta geçer. Letta kelime ustası olduktan sonra karşısına hayatını değiştireceği Marlo çıkar. Marlo ile tanıştıktan sonra Ark, yönetimi ve kelime ustasının başına gelenleri öğrendikten sonra şaşkına döner ve bir şeyler yapmasını gerektiğini düşünür. Acaba Letta bu düzene karşı çıkacak mı? Yoksa bu düzenle mi devam edicek? Peki Letta'nın öğrendikleri acaba neler ?


“Kelimeler sayesinde düşünebiliyoruz.Onlar olmadan geçmişe bakmamızı sağlayacak bir hafızamız ya da geleceğe dair hayallerimiz olmaz. Kelimeler olmadan burada, şu anda sonsuza dek hapsoluruz.”

Bir bilim kurgu olan Liste kitabına bayıldım.Okuduğum bilim kurgu kitaplardan hikayesi oldukça farklıydı. Elime aldığım an kitabı bırakamadım çünkü neler olacak diye çok merak uyandırıyordu.Eğer bu olay gerçek hayatımızda yaşanmış olsaydı ne kadar korkunç bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizin farkına vardım. Tek sevemediğim yanı sonu oldu. Sonu beni tatmin etmedi yani çok açık uçluydu. Bunun haricinde bu kitabı, hikayeyi çok ama çok sevdim. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.


"Biz duygularla doluyuz.Buna rağmen...
Buna rağmen? diye üzerine gitti Letta, cümlenin devamını duymak isteyerek.
Duygu kelimesi Listede yok."


Yorumlar