Küçük Şeyler - Samipaşazade Sezai

Küçük Şeyler sıradan insanın başına gelmesi muhtemel sıradan olayları, acıları, ümitleri, hayal kırıklıklarını, yani kimi hayat gerçeklerini ve bu gerçekler karşısında yaşanan duyguları ele alıyor. Ağaçların kesilmesine üzüntü duymamız, kuş sesleriyle neşelenip aşk uğruna acı çekmemiz, bir tebessümle umutlanıp kurduğumuz hayallerin yıkılıvermesi gibi olağan ama okuru derinden etkilemeyi başaran hikâyelerdir bunlar. Türk edebiyatına modern anlamda hikâyenin ilk örneklerini kazandıran Samipaşazade Sezai, Küçük Şeyler için yazdığı önsözde, neyin anlatıldığının değil, nasıl anlatıldığının önemli olduğunu vurgulayarak hikâyenin gücünün ayrıntıda gizli olduğunu ve güzel yazıldığı sürece basit konuların da önem kazanacağını söyler.
**

“Bizler de mutlu olduğumuz anları gözden geçirsek, bütün kâinatın karşısında titrediği şu kelimeye ulaşmaz mıyız? “Hiç!” “

Sonunda Türk Edebiyatı Klasiklerini okuyabildim ve ilk tercihim Küçük Şeyler kitabı oldu.Kitap Samipaşazade Sezai'nin 9 kısa hikayesinden oluşmaktadır. Her hikaye farklı olmasına rağmen ortak konuları hayal kırıklığı ve umutsuzluk. Özellikle "Kediler" ve "Hiç" hikayelerini çok sevdim. Günümüz türkçesiyle düzenlendiği için okuması ve anlaması kolay bir kitap oldu. Küçük şeylerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum ve kitabı çok beğendim. Eğer siz de Türk Edebiyatı Klasikleri okumak isterseniz Küçük Şeyler kitabını öneririm.


"Şairlerin, alimlerin en büyük eserleri, ümitsiz ve hiddetli zamanlarında yazdıklarıdır."



Yorumlar