Yıldızlararası Bilimi - Kip Thorne



İzleyiciler tarafından büyük beğeni toplayan Yıldızlararası  filmi gerek içeriği, gerekse görsel yapısı ve bilime yaptığı katkılarla ses getirdi. Filmin bilim danışmam ünlü fizikçi Kip Thorne bu kitapta filmdeki hemen her bir sahnenin bilimsel arka planını açıklıyor.

Kip Thorne solucandeliği fikrini bilimkurguya kazandırmasıyla tanınıyor. 1984’te Cari Sagan’a Mesaj romanı için verdiği solucandeliği fikri o günden bu yana bilimkurgunun vazgeçilmez unsuru olmuştur. Gerek diğer bilimkurgu romanlarında ve filmlerinde gerekse Yıldızlararasında ışıktan hızlı seyahat etmek için solucandeliği kullanılmakta.

Yıldızlararası filmi baştan sona bilimsel kuramlara dayanmakta. Kip Thorne bilimsel kuramları üçe ayırıyor: Kanıtlanmışlar ve kanıtlanabilecek gibi gözükenler ve üçüncü tür bilimsel kuramlar. Diğer bilimsel kuramlarla çelişmeyen, ancak henüz kanıtlanmamış üçüncü tür kuramların en bilinenleri: sicim kuramları, 5 veya 11 boyutlu uzay zamandır. Bu kuramların doğrulanacağına dair bir kanıt yok elimizde. Ancak diğer kuramlarla uyum içinde olduklarından dolayı bunlara fantezi veya hayal ürünü olarak bakamayız. Belki ilerde yanlışlanacaklar ve yerlerini başka kuramlara bırakacaklar, ama şu anda bunları kullanarak evrene ilişkin bazı olguları açıklamaya çalışmakta bir sakınca yok. Kip Thorne hem filmde hem de kitapta bunu çok iyi yapıyor.


**

“Bir kara deliğin yüzeyinde zaman durma noktasına gelecek şekilde yavaşlar, bu yüzden kütleçekim etkisi o kadar müthiştir ki ondan hiçbir şey, ışık bile kaçamaz. Bir kara deliğin yakınında zamanın bu yavaşlaması Yıldızlararası’nda çok önemli rol oynamaktadır. Gargantua’ya yolculuğu onu sadece birkaç saat yaşlandırırken dünyada Murph’ün seksen yıl yaşlanması Cooper’ın kızını bir daha görmekten umudunu kesmesine neden olur.”

En sevdiğim filmlerin başında Yıldızlararası gelir ve buna ait bir kitap olduğunu duyunca hemen aldım. Kitap Yıldızlararası filmindeki her sahnenin nasıl olduğunu bilimsel olarak açıklıyor. Filmi izleyip kafanızda hala sorular varsa bu kitap size bütün cevapları verecektir. Kitabı okurken filmdeki sahneler gözünüzde tek tek canlanıyor. Bazı yerlerini kolaylıkla anlarken bazı yerlerinde çok zorlanabilirsiniz hatta yazar bile bu bölümleri anlamakta zorluk çekerseniz atlayın bile diyor :)

Kitap sayesinde film hakkında daha çok bilgiye ulaştım ve kara delikler,solucan deliği , 4.ve 5. boyutlar hakkında birçok şey öğrenme fırsatı buldum. Bu kitabı okumak bana çok şey kattı ve merakım daha çok arttı. Eğer bu konulara meraklıysanız ve Yıldızlararasını izlemişseniz kesinlikle bu kitabı okumanızı öneririm çünkü okudukça film hakkında belki o an fark edemediğiniz birçok bilgiye ulaşabileceksiniz.


“Cooper ve mürettebatının ilk ziyaret ettiği gezegen Miller’ın gezegeni. Bu gezegendeki en etkileyici şeyler zamanın burada olağanüstü yavaşlaması, devasa deniz dalgaları ve olağanüstü büyüklükteki gelgitli kütleçekim. Bunların üçü de birbiriyle bağlantılı ve gezegenin Gargantua’ya yakınlığından kaynaklanıyor.”
  

Yorumlar