İnsan Neyle Yaşar ? - L.N. Tolstoy



Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910): Anna Karenina, Savaş ve Barış, Kreutzer Sonat ve Diriliş'in büyük yazarı, yaşamının son otuz yılında kendini insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük, boyun eğme, başkaldırma, sanat ve estetik konularında kuramsal çalışmalara verdi. Bu dönemde yazdığı öykülerde yıllarca üzerinde düşündüğü insanlık sorunlarını edebi bir kurgu içinde ele aldı. Tolstoy, insan sevgisi ve inanç konularını ustalığının bütün inceliğiyle işlerken, İnsan Neyle Yaşar? ile gerçek hayatı yansıtan tabloların içinde yeni bir ahlak anlayışını ortaya koydu.
**

“İnsanlar sadece kendi hayatları için kaygılandıkları, kendilerini kolladıkları için yaşar sanırdım, oysa onları yaşatan tek şey sevgiymiş. Seven insan Tanrı'nın, Tanrı da onun içindedir, çünkü Tanrı sevgidir.”

İnsan Neyle Yaşar ? Tolstoy'un 6 tane hikayesinden oluşan kitabı. Bu 6 hikaye de kitabın adından anlaşılacağı üzere İnsan Neyle Yaşar ? konusu üzerinde duruyor ve her hikaye ders verici,kendinizi sorgulayacağınız biçimde yazılmış. Bütün hikayeleri çok güzeldi ama ilk hikayesi beni çok etkiledi. 
Günümüzde insanlar doymak bilmeyen bir istekle yaşıyorlar. Daha çok param olsun, son model arabam olsun, en iyi telefon benim olsun vs. Yani bu devirde paran varsa her şeyi yaparsın ve mutlusun deniliyor ama Tolstoy bunun tam tersini söylüyor bize para, yanında sevdiklerin olmadan seni mutlu edemez, insan işte bu sevgiyle yaşar. Bu düşüncesine yürekten katılıyorum... evet para bazı şeyler için önemli ama insanı yaşatan sevgi, iyilik... 



“Tanrı’nın benden öğrenmemi istediği ilk dersi hatırladım: İnsanın kalbine hükmeden şey nedir? Ve ben de insanın kalbine hükmeden şeyin sevgi olduğunu öğrenmiş oldum böylece.”


İşte Tolstoy bize bu kitabında insanın sevgiyle, iyilikle, dürüstlükle yaşadığını söylüyor ve sadece insanı sevmek değil, bütün varlıkları ve bunları yaradan Tanrı'yı da sevmeli diyor...
Elinize bu kitabı alınca bu 6 ders verici hikayeyi çok severek okuyacağınıza eminim. Eğer bu kitabı okumamışsanız okumanızı, okuduysanız da bir kez daha okumanızı tavsiye ederim çünkü her okuyuşta size farklı şeyler katacağına eminim.


Yorumlar

  1. Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkürler kitabın kürtçesini almıştım ingilizcesinide alıp başlayacağım hem dil öğrenmek adına kitap dostlarımız çok güzel katkı sağlar. 🌿

    YanıtlaSil
  2. Seven Tanrı’ya, Tanrı sevene yaklaşır. Sevgiyi var eden sadece O’dur çünkü.

    ”Tanrım!” dedi korkuyla. Yalnız olmadığını, onu esirgeyen biri olduğunu düşünüp ferahladı.

    Tolstoy – İnsan ne ile yaşar: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/tolstoy-insan-ne-ile-yasar/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder