Denemeler - Montaigne


Michel de Montaigne (1553-1592) : ''Kendini tanı'' ve ''Ne biliyorum? '' gibi temel sorularla yola çıkarak bir insanda insanlığın bütün hallerini yoklayan ''deneme'' türünün isim babasıdır. 
1571''de kitaplarıyla birlikte çiftliğinin kulesine çekilmesiyle başlayan bu yaratıcı süreç, Montaigne''i önce okuduklarıyla ilgili notlar almaya itmiş, aynı notlar zamanla Denemeler''i (1580) oluşturmuş, ve bu kişisel yazılar ilk yayımlanıştan sonra da dallanıp budaklanmayı sürdürmüştür. 
Elinizdeki kitaptaki Eyüboğlu çevirileri de,1940''daki ilk baskısından 1970''deki halini alana dek okurun önüne her defasında yeni parçalar getirerek bir anlamda yapıtla benzeri bir yol izlemiştir.
**

“Bir amaca bağlanmayan ruh , yolunu kaybeder; çünkü
her yerde olmak hiçbir yerde olmamaktır.”

Edebiyata deneme türünü kazandırmış isimlerin başında gelen Montaigne bu kitabın da insanlığa değil, kendine mesajlar verip sohbet ettiğini söyler. Kitapta bir sürü deneme var ve hepsi hayattan bir konuyu ele alıyor. Denemelerin içinde kendi sözlerinin dışında filozoflardan alıntılar yapması kitabı daha da güzel kılıyor. 
Kitabı biraz geç bitirdim çünkü her yazıyı, her sözü derinlemesine anlamak istedim ve kendimi sevmeyi, umutsuz olmamayı yavaş yavaş öğrenmeye başladım.
Böylesi bir kitabın sizi sıkmayan, akıcı bir dil ile yazılmış olmasına bayıldım. 
Eğer okumadıysanız kesinlikle sindire sindire okumanızı tavsiye ederim. 



"İnsan hayatı denen bu yolculukta benim bulduğum en iyi nevale kitaplardır ve ondan yoksun anlayışta insanlara çok acırım."




Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Fransız deneme yazarı Michel de Montaigne’nin ‘’Yavaşladıkça Çoğalıyorum’’ kitabından altını çizdiğim aforizmaları okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/montaigneden-20-etkileyici-aforizma/

    Beni en çok etkileyen şu alıntı olmuştu:

    ‘’Doğrusunu söyleyeyim, biz erkekler kendi günahlarımızdan çok karımızın günahlarından, ona gelecek ayıplamalardan korkarız. Kendi vicdanımızdan çok karımızın vicdanının üstüne titreriz. (Aman ne fedakârlık!) Karımız bizden daha iffetli olsun da, biz hırsız olmaya, yemin bozmaya, aforoz edilmeye razıyız.’’

    Keyifli okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder