Şato - Franz Kafka


Kafka Şato'da, tıpkı Dava'da da olduğu gibi şeffaflıktan yoksun, işlemeyen kurumlarla, otorite ve bürokrasiyi hicveder. Esrarengiz bir kont, ona ait bir şato; diktatörce eğilimler gösteren, hiyerarşi içindeki çok sayıda bürokrat… Roman, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun modern ulus devletlere ayrışmasının ertesinde yazıldığından, Kafka geleneksel otoritenin nasıl bir düzene evrileceğini sorguluyor olsa gerektir. Okur, romanın muammalarını çözmek için her türlü karmaşa, ikilem ve belirsizlik arasından yolunu bulmaya çalışacağı "aktif" bir okumaya davetlidir.
**

“Fakat dünyanın aşılması güç engelleri vardır, varılmak istenen şey büyüdükçe engeller de büyür.”

Kamu görevlisi olan K. bir köye atanır ve bu köy de Kont'a ait olan Şato bulunmaktadır. Bir süre sonra burada araştırma yapmaya başlar ve görevi hakkında bilgi alır. Köylülere şato'ya giden yolu sorar fakat tarif eden köylülerden kimse onu oraya götürmek istemez. Ertesi sabah Barnabas K.'ya Klamm adında bir şato beyinden mektup gelir. K. onu şatoya götürmesini ister ama Barnabas onu kendi evine getirir. K. evdekileri tuhaf bulur ve bir meyhaneye gider. Burada Freida'yla tanışır ve ona aşık olur. İlerleyen zamanda nişanlanırlar. K. muhtara gider ve görevi hakkında ki mektubu gösterir fakat muhtar mektubun geçerli olmadığını söyler. Birkaç gün sonra muhtar K.ya hizmetli kadrosunun boş olduğunu ve nişanlısı ile çalışabileceğini söyler ve bunu kabul ederler. Fakat bir süre sonra işten ayrılırlar. Bir gün K. han kapısında Klamm'ın kızağını görür ama tüm arayışına rağmen onu bulamaz. Ertesi gün K.'yı sorguya alırlar ve sorgu sırasında uyuyakalan K. suçunun ne olduğunu ve neden sorgulandığını bilemez. Sonra hancı kadın K.yı yanına çağırır ve ona kadastrocu olduğunu söyler bunun üzerine K. da ona onun sırf hancı olmadığını başka işlerle de uğraştığını söyler. 



"...İnsanların belirli fikirleri var, hangi numarayı yaparsanız yapın uzun vadede onları düşüncelerinden vazgeçiremezsiniz."


Franz Kafka'nın okuduğum kitapları arasından en ağır ve anlaşılması güç olan kitabı Şato oldu. Kafka kitabında yönetimi Şato olarak adlandırmış ve yönetime ulaşamamasını ve toplumla bir diyalog kuramamasını ortaya koymuştur. Özellikle cevaplanmayan dilekçeler, telefonlar, bürokratik engeller, görmediğiniz üst kişiler, korku ve baskı rejimi ile alay etmiştir Kafka. Ve bu kitabın bir sonu yok çünkü Kafka sonunu yazamadan hayatını kaybetmiştir. Bir sonu olmamasına ve bu kadar ağır bir kitap olmasına rağmen sizi bir kere içine çekti mi o hikayeyi bırakmak dahi istemiyorsunuz. Kafka'nın diğer kitaplarını okuduktan sonra bu kitabını da kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Başta biraz sıkılabilirsiniz ama sonra hikaye sizi içine çekecek :)


Yorumlar