Fahrenheit 451 - Ray Bradbury


Ray Bradbury sadece bilimkurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilimkurgunun iyi edebiyat da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. Yayımlandığı anda klasikleşen, distopya edebiyatının dört temel kitabından biri olan Fahrenheit 451 ise bir yirminci yüzyıl başyapıtı.

Guy Montag bir itfaiyeciydi. Televizyonun hüküm sürdüğü bu dünyada kitaplar ise yok olmak üzereydi zira itfaiyeciler yangın söndürmek yerine ortalığı ateşe veriyordu. Montag'ın işi ise yasadışı olanların en tehlikelisini yakmaktı: Kitapları.

Montag yaptığı işi tek bir gün dahi sorgulamamıştı ve tüm gününü televizyonla kaplı odalarda geçiren eşi Mildred'la beraber yaşıyordu. Ancak yeni komşusu Clarisse'le tanışmasıyla tüm hayatı değişti. Kitapların değerini kavramaya başlayan Montag artık tüm bildiklerini sorgulayacaktı.

İnsanların uğruna canlarını feda etmeyi göze aldığı bu kitapların içinde ne vardı? Gerçeklerin farkına vardıktan sonra bu karanlık toplumda artık yaşanabilir miydi?

Fahrenheit 451, yeryüzünde tek bir kitap kalacak olsa, o kitap olmaya aday.

Mutlu olmamız için gerekli her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz. Bir şey eksik. Etrafa bakındım. Ortadan kaybolduğunu kesinlikle bildiğim tek şey, on-on iki yıldır yaktığım kitaplardı.
**

“Kitaplar bize ne tür eşekler ve aptallar olduğumuzu hatırlatmak içindir. Kitaplar, tören alayı büyük bir gürültü içinde caddede ilerlerken, Sezar'ın kulağına "Unutma sende ölümlüsün," diyen pretoryen muhafızlarıdır. Çoğumuz dünyayı dolaşıp herkesle tanışamayız, bütün şehirleri göremeyiz. Bunun için zamanımız, paramız ve bu kadar çok arkadaşımız yoktur. Aradığın şeyler, Montag, dünyada, fakat vasat bir insan için onların yüzde doksan dokuzunu görmenin yolu kitaplardan geçer."

İtfaiyeci Guy Montag kitap yakan ve işini çok seven biridir.Hiçbir şeyi sorgulamaz sadece işini yapardı ama bir gün genç bir kızla tanıştı ve hayatı değişmeye başladı. Zamanla her şeyi sorgulamaya başladı, özellikle işini. Bir süre sonra kitapların değerini anlamaya başladı Montag ve bu yüzden büyük bir tehlikedeydi.Bu tehlike karşısında ne yapacaktı? Acaba Montag'ı ne gibi olaylar beklemektedir ?


"Kitaplarda bir şeyler olmalıydı,hayal edemeyeceğimiz şeyler,kadının yanan bir evde kalmasını sağlayacak bir şeyler; orada bir şeyler olmalı.Bir hiç için kalmazsın."
Kitap bir distopya hikayeyi anlatmaktadır. Evde kitap okumak ve bulundurmak yasak eğer kitaba sahipseniz itfaiye ekibi gelip bunları yakıyor. Ne kadar da kötü bir durum değil mi ? Ve bu kitaplar yakıldığı için insanlar olan biten her şeyden habersiz sadece televizyon izliyorlar ve televizyon tüm dünyaları olmuş vaziyette... Şu an bile bu durum dünyada hakim ve yazarın eleştirdiği televizyon konusu benim çok hoşuma gitti. 
Kitabı,hikayenin akıcılığını ve konusunu çok sevdim. Bunca zaman neden okumadım diye kendime çok kızdım. Bilim kurgu sevin ya da sevmeyin hemen alıp okumanızı tavsiye edeceğim harika bir kitap.

Fahrenheit 451: Kitap kağıdının tutuşup yanma sıcaklığı...

Yorumlar