Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı - Mark Manson


 “Her şeyi iyi tarafından görmek” gibi bir şey iyi gibi görünse de, gerçek şu ki hayat bazen berbattır ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir. 
Negatif duyguları inkâr etmek daha derin ve daha uzun ömürlü negatif duygulara ve duygusal bozukluğa neden olur. Sürekli pozitif olmak hayatın sorunları için geçerli bir çözüm değil, bir inkâr biçimidir. Doğru değerleri seçerseniz, bu sorunlar size zindelik, kuvvet ve şevk verir. 

Dedemin zamanına dönersek, kendini çok kötü hissettiğinde şöyle düşünürdü, “Bugün berbat bir günümdeyim. Ama n’apalım hayat böyle, ben samanları havalandırmaya devam etmeliyim.” 

Ama ya şimdi? Şimdi beş dakikalığına bile kendinizi çok kötü hissetseniz son derece mutlu ve harika hayatları varmış gibi sunan insanların 350 fotoğrafıyla bombardıman ediliyorsunuz, bu durumda hatanın sizde olduğunu hissetmemeniz imkânsız kuşkusuz.

 Değmeyecek şeyleri kafaya takmamak çok önemlidir. Dünyayı kurtaracak olan şey budur. Dünyanın bazen berbat olduğunu ama bunun da doğal olduğunu kabul ederek yaşamak gerek. Çünkü her zaman böyleydi ve her zaman da böyle olacak. 

Sosyal medyada her gün milyonlarca kere paylaşılan “Nasıl Mutlu Olunur” tarzı saçmalıklarda yanlış olan ve kimsenin fark etmediği şey şudur: Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve de tam tersine, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir. 
**

“Hayatta kafaya takabileceğiniz şeylerin sınırı vardır, hangilerinin sizin için önemli olduklarını seçerken bilgece davranmalısınız."

Blogger olan Mark Manson tarafından kaleme alınan kişisel gelişim kitabı diğer kişisel gelişim kitaplarından çok farklı. Çünkü kitabın üstünde durduğu konu "mutlu olun, pozitif düşünün, hayatınızı mükemmelleştirme yolları" değil asksine mükemmel olmanın bize bir şey katmayacağını söylüyor ve ele aldığı bütün konular eskiden deneyimleyip ve bunlardan çıkardığı derslerden oluşuyor. 

"Yanlış olmak bizi değişim olanaklarına açar. Yanlış olmak büyüme fırsatını da beraberinde getirir."

Kitabı farklı oluşundan, kendi ve ünlülerinden hayatlarından örnekler vererek romansı bir şekilde anlatmasından dolayı çok sevdim. Diğer kişisel gelişim kitaplarından ayrılan tek yanı bu, yoksa bilmediğimiz farklı bir şey yazmıyor ama romansı havası yüzünden sizi hiç sıkmıyor. Beni yaptığım yanlışlardan dolayı düşünmeye bazı şeyleri gerçekleştirmeye itti (umarım yaparım tabi ). Eğer size bir şeyler katacağını düşünüyorsanız okumanızı tavsiye ederim.



"Siz ne yaparsanız yapın, hayat başarısızlıklarla, kayıplarla, pişmanlıklarla doludur ve ölüm vardır.Hayatın önünüze çıkardığı tüm bu tatsızlıkları kabullendiğinizde yenilmez olursunuz."

Yorumlar