Martı - Anton Pavloviç Çehov


Çehov 1895'te tiyatro eleştirmeni ve dramaturg A. S. Suvorin'e yazdığı mektupta Martı 'dan şöyle söz eder: "Üç kadın, altı erkek karakterin yer aldığı, manzaralı (göl görünecek arkada), dört perdelik bir komedi; bolca edebi lakırdı, az aksiyon, seksen kilo kadar da aşk… Tüm dramaturji kaidelerinin aksine piyes forte başlayıp, pianissimo bitecek." Gerçekten de bu oyunda 19. yüzyılın geleneksel olay örgüsünü tersyüz etmiş, tıpkı Martı 'daki genç oyun yazarı Treplev gibi, yeni biçimler keşfetmiştir. Gerçek hayata öykünerek dünyevi, gündelik ve sıradanla, önemli ve ciddi olanı yan yana getirmiştir. Oyunun karakterleri kendileriyle, hayattan beklentileriyle, özlemleriyle fazlasıyla meşguldür. Hepsi de başarı, mutluluk ve bütünlük arayışındadır. Onlarda ağır basan başka bir yerde olma özlemi; fırsatların boşa harcandığına, umutların boşa çıktığına dair bir duygu Çehov'un başlıca karakteristiğidir.
**

"Hayatı olduğu ya da olması gerektiği gibi değil, hayalimizde canlandırdığımız gibi betimlemek gerek."

Oyun Sorin'in çiftliğinde geçer. Sorin Arkadina'nın abisidir. Arkadina ise aktris ve Treplev'in annesidir. Nina zengin bir çiftlik sahibinin kızıdır. Şamrayev emekli üsteğmen ve çiftliğin kahyası. Andreyevna Şamrayev'in karısı ve Maşa onların kızları. Boris yazar, Yevgeni doktor, Medvedenko öğretmen, Yakov işçi, aşçı ve hizmetçi kızdan oluşmaktadır oyun. 

4 perdeden oluşan bir tiyatro oyunudur Martı. Bir aşk hikayesini,mutsuzluk içinde geçen hayatları anlatmaktadır. Okuduğunuz da bu aşkların karşılıklı olmadığını göreceksiniz ve kitap bizi bir süre sonra umutsuzluğa götürecek.
Bir tiyatro yapıtını okumak ve o hikayenin içine dalmak zordur ama Çehov'un kitabında hiç zorlanmıyorsunuz ve hikaye sizi hemen içine çekiyor. Kısacık olan bu oyunu severek okuyacağınıza eminim.

Yorumlar

  1. Selam. :)
    Lise bitiminden hemen sonra arkadaşımdan alıp okumuştum. Hala dün gibi aklımda bir martının kendine güveni ve "yapabilirm" mücadelesi.
    İyi geceler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve sevdiğim kitaplar arasında yerini aldı bile :) Mutlu geceler

      Sil

Yorum Gönder