Macbeth - William Shakespeare



William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren bu efsanevi yazar, büyük olasılıkla 1606 yılında yazdığı Macbeth'le "yükselme arzusu ve politik hırsın" kişiyi neye dönüştürebileceğini dünü, bugünü ve yarını kapsayacak bir derinlikle öngörmüştür.
**

“Ama unutma ki bu aşağılık dünyadasın:
Çoğu zaman kötülüğü baş tacı edip,
İyiliği çılgınlık sayan dünyada.”

Macbeth kralın çok güvendiği ve en değerli askerlerinden, dostlarından biridir. Bir gün kralı yemeğe davet ediyorlar. Kral bu daveti geri çevirmez çünkü en sadık dostudur fakat bu yemeğin altında ihanetten başka bir şey yoktur. Bütün ikramlar ve gösteriş biter...artık kralın göreceği bir sabah olmayacaktır çünkü Macbeth ve Lady Macbeth ölüm için planı uygulamaya başlarlar. Macbeth üzülür, vazgeçmek ister fakat Lady Macbeth onu can alıcı noktalarından vurarak planı devam ettirtir. Lady bütün izleri siler ama Macbeth üzüntü içindedir... Bir süre tahtın büyüsüne kapılırlar ta ki yaptıklarını ödeyecekleri gün gelene kadar...


"Ne olacaksa olur, bırak olsun; en kötü gün de sonucuna varır, bırak varsın."

Macbeth, Shakespeare'nin en önemli tragedyalarından biri. Hem çok güzel bir konu hem de çok güzel işlenmiş bu yüzden hayran kalmamak elde değil. Okumaya başladığınız an bırakmak istemiyorsunuz. Macbeth benim için hırsın ve gücün temsilcisi oldu. Bunun yanında kitabı okumadan önce tiyatrosunu izledim ve ilk o zaman bu hikayeye hayran kaldım. Tiyatrosu da kitabı kadar çok güzel. Karakterler, konunun işlenişi güzel bir şekilde anlatılıyor ve kostümden dekora size görsel bir şölen sunuyorlar. Hayatımda gittiğim tiyatrolardan en güzel dekora sahip olan kesinlikle Macbeth idi. Önce tiyatroya gidip sonra kitabını okumak daha güzeldi çünkü okudukça bütün oyun gözümde canlandı. Eğer kitabı okumadıysanız okumanızı ve tiyatrosuna gitmediyseniz Şehir Tiyatrolarından en kısa zamanda biletinizi alıp izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.







Yorumlar