Hayvan Çiftliği - George Orwell


Asıl adı Eric Arthur Blair olan İngiliz yazar George Orwell’ın siyasi hiciv tarzındaki kısa öyküsü Hayvan Çiftliği 1945 yılında yayımlanmıştır. Eser, alegorik açıdan zengin bir eserdir ve Sovyetler Birliği, Nazi Almanyası gibi totaliter rejimleri mizahî bir dille eleştirmektedir. Hayvan Çiftliği, özet olarak Stalinizmi yerden yere vururken Sovyetler’in kuruluşundan bu yana gerçekleşen olayları hicveder.
Hayvan Çiftliği eserinde adı geçen karakterlerin büyük bir kısmı domuz, kuzgun, köpek gibi hayvanlardır ve bu hayvanlar Stalin, Lenin, Marx gibi tarihî kişilerin alegorisi niteliğindedir.
Kitabın ilk çevirisi saygıdeğer Halide Edip Adıvar tarafından tercüme edilmiştir. Kitabın günümüzdeki baskısı Celal Üster’in çevirisi ve Can Yayınları’nın özenli çalışmasıyla okuyuculara sunulmaktadır. Kitabın 2016 Türkçe baskısındaki kapak tasarımı değerli sanatçı Utku Lomlu’ya aittir.
George Orwell Hayvan Çiftliği kitabı, yıllardır olduğu gibi bugün de pek çok okulda okutulmaktadır. Kitap, sürükleyici ve mizahi diliyle okurları büyülemeye devam etmektedir.
Romanın 1954 ve 1999 yıllarında çizgi film versiyonları gösterime girmiştir. Roman, ayrıca İngiliz Progresif Rock grubu Pink Floyd’un 1977 tarihli “Animals” adlı albümünün konseptine ilham kaynağı olmuştur.
**

“İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.”

Çiftlikte her şey güzel giderken bir gün domuzun sözleriyle her şey değişir. Bir rüya görmüştür ve İngiltere hayvanlar tarafından yönetilmektedir, hayvanlar da çok mutludurlar. Bu yüzden ellerinden her şeyi alan insanlara karşı dostlarını uyarır ve bir süre sonra hayvanlar ayaklanma başlatır. Çiftlik sahibi Jones ve ekibini çiftlikten kovarlar. Çiftlik artık hayvanlarındır. İsmini değiştirirler, onları köleleştiren her türlü şeyi yok ederler. İlk zamanlar her şey güzel giderken ilerleyen zamanlarda aralarda anlaşmazlıklar başlar. Çünkü insanlardan daha baskıcı ve acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık... 


"Bütün hayvanlar eşittir. Ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir"

George Orwell bu kitabın da tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir bu da Stalin yönetimidir. Zaten romanın baş kahramanı, önderleri olan domuz onu simgelemektedir. Bunlar hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığım için bu yönetimi eleştiriş şekli hakkında yorum yapamayacağım ama yazılanlara göre bu yönetimi ve Stalin'i çok iyi eleştirmiş. Kitabı günümüzde yaşanılanları göz önüne aldığınız da daha iyi oluyor.Bütün acımasızlıklar yüzümüze tokat gibi çarpıyor aslında.
Klasik bir kitap olmasına karşın dili o kadar sade ve basit ki okurken sayfaların nasıl ilerlediğini anlamıyorsunuz bile. Tek sevmediğim yanı resimler oldu çünkü yerleştirilme şekli çok saçma olmuştu (okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız). Bunun dışında kitabı gerçekten çok sevdim. 1984 kadar hayatımın kitabı demesem de kesinlikle bu kitabı da okumanızı tavsiye ederim.


Yorumlar

  1. Selam,
    Henüz 1984 kitabını okumadım, çok merak ediyorum, E-Kitap olarak aldım ama ne zaman başlarım bilemiyorum.
    Bu kitabını dageçmiş zaman da okumuş ve hayran kalmıştım.
    İyi akşamlar, iyi haftalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zaman da okumanızı tavsiye ederim. Buna hayranlık kalışınızdan daha çok hayran kalıcaksınız emin olun :) Mutlu haftalar :)

      Sil
  2. Ahh 1984! <3 Bu öneriden sonra kesinlikle Hayvan Çiftliğini'de okuyacağım kuzum. Ellerine sağlık hem yazı hem görsel çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler kuzum :) Okuyunca pişman olmayacaksın :)

      Sil

Yorum Gönder