Kabuk - Zeynep Kaçar


Bir ailenin tarihini, deliliğini, derinliğini, karanlığını, neşesini, acayipliğini kumaşlar ve yiyeceklerle çevrelenen üç kadının gözünden anlatıyor Zeynep Kaçar Kabuk’ta. Kendini gerçekleştirme çabası içindeki üç kuşağın hayatın gelip dayattıkları karşısında başkalaşması, kabuk değiştirmesi, kabuğuna sığamadıkça çaresizleşmesi, çaresizleştikçe gerçeklikten uzaklaşması sarmalını incelikle örüyor. Her bir birey için savaş alanına dönüşen ailenin aynı zamanda bütün yaraları iyileştirmedeki mucizevi mahirliğini de sakınmasızca ele alıyor. 

Tutmaya çalıştıkça ellerinden kayan hayatlarının peşinde çözümü delirmekte bulanların hem kanatan, hem sağaltan ama hep güç veren hikâyesi...

“Bense sürekli değişmek, savaşmak, kendimle dalaşıp uğraşıp hep bir mantıklı yol bulmak zorundayım. Olağan güzel, olağan iyi, olağan makul değilim çünkü. Neyim varsa olağandan epey uzak. Sürekli kendimi akla yola uydurma çabası.”
**


“Bir erkeğin aşkı çok şaşırtıcıdır. Her zaman öyledir. Nedeni olmadığı gibi bir anlamı da yoktur. Sıradan bir kadına aşık olur ve kayıtsız şartsız kabul eder, o yeryüzünün en eşsiz varlığıdır. Eşsizliği tüm diğer kadınlarla aynıdır. Oysa her kadın başka türlü bir derinlik, başka türlü bir kuyudur. Ve açını iyi ayarlamayı bilirsen her kadın kendi dünyasında çok katmanlıdır. Sırf bir dünya kurabildiği için. Bir dünya kurabilmeyi bildiği için. Belki dünyayı küçük bir avuca sığdırdığı ve o avucu erkeğin ellerine sakince bırakabildiği için.”


Kadının,kadınların hikayesini anlatıyor Zeynep Kaçar.Üç kuşağın hikayesi bu...Kırgınlıklar,üzüntüler ve yalanlarla dolu üç kuşak. Hepsi kabuklarından sıyrılmak isteyip yine de onlara sıkı sıkı bağlanıyorlar...


"Mesafe. Evet. Mesafe çok mühim. Içinden bakarsan görünmüyor lakin biraz uzaktan bakarsan gerçekler olduğu gibi duruyor karşında. Kim bilir neleri fark edemiyoruz çok yakından baktığımız için? Hatta kendimizi bile!"

Kitabı gerçekten çok sevdim. Beni o kadar çok etkiledi ki özellikle sonlarına doğru nefes almadan okudum diyebilirim. Kadının,onun dünyasını,yalnızlıkları çok güzel işlemiş Zeynep Kaçar... Altını çizmediğim yer kalmadı diyebilirim. Eğer bir kitap arayışındaysanız mutlaka okumanızı öneririm.

Yorumlar

  1. Merhaba.
    Bende geçtiğimiz hafta bitirdim ama kafamın içinde hala devam ediyor kitap.
    İlk kitabını okumamama rağmen çok sevdim kelimelerini ve bakış açısını.
    İyi hafta sonları.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder