Utopia - Thomas More


Thomas More (1478-1535): Yargıçlığı boyunca dürüstlüğü ve haktanırlığıyla sivrilen ve Platon gibi bir anlamda bu yüzden ölüme mahkum edilen bir 16. yüzyıl yazarıdır. Günümüzden yaklaşık beşyüz yıl önce yayınlanan Utopia’da (1516) ise More, denebilirse, çizdiği “yeryüzü cenneti” ile bugün de kaynak gösterilen bir “toplumsal mutluluk” örneği sunmaktadır. Utopia, Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nde Mîna Urgan’ın yazarı ve yapıtı birlikte ele alan derinlikli incelemesiyle yayınlanmaktadır.

**

“Bir halkın acıları,iniltileri ortasında keyif sürmek krallık değil,zindan bekçiliği etmektir.”

Thomes More ,arkadaşı Peter ve seyyah Raphael ile sohbet ederken seyyah'ın gördüğü adayı anlatmasıyla kitap başlıyor. Adanın ismi kitabın kapağından da anlaşılacağı üzere "Utopia"dır. Kral Utopus tarafından kurulmuştur ve her yönüyle bütün devletlerden farklıdır. İnsanlar sözde değil gerçekten hepsi eşit haklara sahip,herkes beraber çalışır,yemek yer,bilime önem verilir,devlet otoriter ancak insan haklarına saygılı. Devletin tek amacı düzeni sağlamak ve bunu başarmışlar bu yüzden de mükemmel bir toplum düzeyine ulaşmışlar. Okudukça günümüz toplumunda ki eksiklikleri daha çok anlamaya başlayacaksınız.


"Çok az sayıda yasaları var, çünkü öyle iyi kurumsallaşmışlar ki, bu az sayıdaki yasa onlara yetiyor da artıyor. Bu yüzden, cilt cilt hukuk kitabına ve bu kitaplar üzerine yazılmış sayısız yoruma sahip oldukları halde, bunların hala kendilerine yetmediğini söyleyen öteki halkları çok ayıplıyorlar. Çünkü, baştan sona okunmayacak kadar çok, herhangi birinin anlayamayacağı kadar da karmaşık olan bu yasalara insanlardan uymalarını beklemenin tam bir adaletsizlik örneği olduğunu düşünüyorlar."

Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümden More ve diğer kişiler farklı konularda konuşup,tartışırlar.İkinci bölüm de ise More'un yaşamı ve Utopia'nın incelenmesi üzerinde durulmuş. Öncelikle bu kitabı uzun zamandır okumak istiyordum ve sonunda okudum... Bitirdikten sonra belki dünyamızı Utopia gibi bir yere dönüştüremeyeceğimizi anlıyoruz ama fikirlerimiz de her zaman o baskın düzen isteği olacaktır. Bunun yanında Utopialıların saygılı,huzurlu ve düzen içinde böyle güzel yaşamasına hayran kalacaksınız. 
Çeviri konusuna gelecek olursak İş Bankası Yayınlarının Hasan Ali Yücel Klasikleri çeviri konusunda çok iyi,dili ağır değil ve rahat bir şekilde klasikleri okumanızı sağlıyorlar. 1984 kitabından sonra beni en çok etkileyen kitaplardan biri de Utopia oldu. Yaşadıkları düzene hayran kaldım. Okumanızı şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap.

Yorumlar