Tesla Maskelerle Çevrili Bir Hayat - Vladimir Pistalo



“Fikrimi çalmaları mühim değil… Asıl mühim olan kendi fikirlerinin olmaması.”

Sırbistan’ın en prestijli edebiyat ödülünün sahibi Tesla: Maskelerle Çevrili Bir Hayat çağının ötesindeki bir mucidin, bir deli-dâhinin, sırlarla dolu bir adamın hikâyesini anlatıyor. Vladimir Pištalo elektrik yüklü, eğlenceli üslubu ve ustaca kurgusuyla hem biyografik roman türüne yeni bir soluk getiriyor hem de hiçbir ayrıntıyı atlamadan, Nikola Tesla’nın bilinmezlerle dolu hayatını aydınlatıyor.

Tesla: Maskelerle Çevrili Bir Hayat’ı okurken Nikola Tesla’nın dehasını bir kez daha takdir edecek, hayatı başarılarla, kalp kırıklıklarıyla ve yoksullukla geçen bir adamın bitmek bilmez hırsına tanık olacaksınız.
**

"Babası,oğlunun duyamayacağı bir sesle,"Niko'm" diye mırıldandı,çocuk olmayı yeni öğrenmişken ,şimdi genç bir adam oluyorsun.Genç bir adam olmanın ne anlama geldiğini öğrendiğindeyse yetişkin olacak ve anlayacaksın; daima bu hayatın acemisi olacağız."

Tesla'nın babası papaz annesi ise okuryazar olmamasına rağmen çok zeki bir kadındı. Tesla'ya masallar yerine bitki hikayeleri anlatırdı.Babası Tesla'nın da papaz olmasını isterken Tesla mühendis olmak istiyordu ve annesinin desteği ile istediği şeyi okumayı başarmıştı. Tesla'nın abisi Dane bir kaza sonucu öldü ve abisinin ölümünden duyduğu suçluluk duygusu Tesla'yı hayatı boyunca rahat bırakmadı. Graz'da büyük bir heyecanla eğitimine başlayan Tesla bir gün içki düellosu sayesinde bambaşka biri haline geldi. Daha sonra Prag'a gitti ve Edison'un şirketinde mühendis olarak çalıştı. Edison Tesla'nın icadına imkansız demesine rağmen onla dalga bile geçti. Her şeye rağmen pes etmeyen Tesla şirketten ayrıldı sefalet için de yaşadı ama o inandığı icadı yaptı ve tüm dünyaya kabul ettirdi. Edison bu durum karşısında sinirlenmişti ve Tesla'yı silmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Tesla kötü düşüncelerden kurtulmak için bir konuşma yaptı ve elektriği vücudundan geçirdi. Her şey bundan sonra çok güzel giderken bir gün Tesla'nın laboratuvarı yandı.Nedeni neydi kimse bilmiyordu. Bir süre sonra yeni bir laboratuvar kurmasına rağmen tekrar kötü bir hayat sürmeye başladı. Daha o zamanlar bile internet vb. gibi kavramlardan bahsediyordu. Bundan sonra birçok olay yaşadı ve ona yapılanlardan sonra büyük bir düşüşe geçti. Taksinin çarpması sonucu kaburgaları kırıldı ve bir süre sonra odasında ölü bulundu....


“Fikrimi çalmaları mühim değil… Asıl mühim olan kendi fikirlerinin olmaması.”

Tesla ile tanışmam üniversite de hocamın Teslay'ı bilin,yaptıklarını okuyun demesiyle başladı. Geriye dönüp baktığımda onca yıl hakkında nasıl bilgi sahibi olmadım kendime kızıyorum.Çünkü okudukça anlıyorsunuz onu ve içiniz de kocaman bir Tesla sevgisi oluşuyor. Aslında beni üzen konu da Edison'u herkes bilirken Teslayı senelerce kimse bilmedi...Edison ders kitaplarında varken Tesla ders kitaplarında hiç olmadı... Seneler sonra insanlar Tesla'yı tanımaya başladı ve bana kalırsa Edison'un önüne bile geçti. Belki size göre benim görüşüm yanlış olabilir ama ben Teslacıyım. Evet, Edison'un yaptıkları göz ardı edilemez ama Tesla'nın o zekası,hırsı ve yaptıkları onu bambaşka biri kılıyor. Kitabı okurken Edison hakkında iyi şeylerden bahsedilmiyor hatta çirkin yüzünü gözler önüne seriyorlar. Okurken tek rahatsız olabileceğiniz konu bu olur onun dışında harika bir kitap. Sanki o yılları,yaşananları bir film şeridi gibi gözlerinizin önünde görüyorsunuz ve sakın korkmayın dili çok akıcı. Eğer Tesla'yı seviyorsanız hatta sevmeseniz bile ya da Tesla ile tanışmak isterseniz bu kitabı okuyun,okutturun. Kitap bittiğinde çok farklı hissedeceksiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder