Mutlu Prens - Oscar Wilde


Oscar Wilde’ın 1888’de yayımlanan Mutlu Prens’teki masalları oğulları için yazdığı düşünülse de, yazar hedef kitlesini “yediden yetmişe çocuk ruhlu insanlar, şaşırma ve sevinme gibi çocuksu yetilerini koruyanlar” olarak açıklamıştır. Wilde bu masallarda bencilliği ve duyarsızlığı gözler önüne serer ve eleştirir. Onun ana masal kişileri bazen hatalarını anlayarak pişmanlık duyarlar ve özgecil davranışlar sergilerler. Kimi zaman da gözlerini kör eden kibirden bir türlü kurtulamazlar. Mutlu Prens her ne kadar çıraklık döneminin ürünü olsa da, Wilde’ın masal ve alegori alanındaki ustalığını ortaya koyar.
**


"Nereyi seversen orası senin dünyandır. Ama aşkın modası geçti artık, şairler öldürdü aşkı. Aşk hakkında o kadar çok şey yazdılar ki, kimse onlara inanmaz oldu;bence bu çok normal. Gerçek aşık açı çeker ve susar."


Oscar Wilde'nin Mutlu Prens kitabı dört ayrı hikayeden oluşuyor. Bu dört ayrı hikayede dört ayrı hayat dersi bulunmakta. Kendisinden başka kimseyi düşünmeyen insanlar, kötülük yapanlar, başkaları açken elindekileri ondan esirgeyen insanlar gibi konuları bu hikayelerde toplamış Wilde. Okudukça o zamandan bu zamana hiçbir şeyin değişmediğini anlıyorsunuz.


"Ne kadar güzel yıldızlar!" dedi adam kıza. "Aşkın gücü ne kadar güzel!"

Kitabı gerçekten çok sevdim ve keşke daha erken okusaydım dedim. 50 sayfa olmasına rağmen o kadar dolu bir kitap ki... Her hikayenin sonunda konu ile ilgili ders çıkarıyoruz. Bu hikayeleri okurken hem mutlu olacak hem de içiniz cız edecek. Eğer benim gibi geç kaldıysanız Mutlu Prens'i okumaya hiç vakit kaybetmeden okuyun derim. 

Yorumlar