Dijital Kale - Dan Brown


Ulusal Güvenlik Teşkilatı dünyanın kaderini değiştirecek ve dijital ortamdaki tüm şifreli metinleri bilecek özel bir bilgisayar üretir. Ne var ki, günün birinde bu özel bilgisayar karşılaştığı esrarengiz bir şifreyi çözemez. Ve kriptoloji uzmanı, zeki ve güzel Susan Fletcher göreve çağrılır. Genç kadın korkunç bir gerçekle yüzleşir. Silahlarla ya da bombalarla değil, Amerika Birleşik Devletleri'nin en güçlü haber alma örgütü olan Ulusal Güvenlik Teşkilatı çözülemez bir şifreyle rehin alınmıştır.
Sırlar ve yalanlar fırtınasına yakalanan Fletcher inandığı teşkilatı kurtarma savaşı verir. Dörtbir yandan ihanete uğrayan güzel kadın yalnızca ülkesini değil, kendi canını ve sevdiği erkeği de kurtarmaya çalışır...
**


"Bütün şifreleme algoritmalarının temel yapı taşları asal sayılardı... Asal sayılar şifre yazma işinde çok işe yarıyorlardı çünkü bilgisayarların, tipik sayı ağacına göre çarpanlara ayırma işlemini kullanarak onları tahmin etmesi imkânsızdı."

Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA'nın TRANSLTR adlı şifre çözücü bilgisayarı vardır.Bu bilgisayarın çözemeyeceği bir şifre yoktur. Ancak birgün bilgisayara bir şifre gelir ve saatler geçmesine rağmen bilgisayar şifreyi çözemez ve sonsuz döngüye girer. Komutan bu durum karşısında yardım etmesi için NSA da görevli Suzan Fletcher'ı işe çağırır ve Kripto bölümünde olayları çözmeye çalışırlar. Suzan'ın nişanlısı David burada çalışmamasına rağmen Komutan tarafından İspanya'ya yardım etmesi için gönderilir. Suzan'ın bu durumu öğrenmesi,Komuta'nın yaptıkları,NSA da yaşananlar ve şifreyi çözmek için yapılanlar derken olaylar karmaşık hale gelir. Acaba şifreyi çözebilecekler midir ?


"Çözülemez şifre diye bir şey yoktu. Bazılarını çözmek daha uzun sürerdi, ama her şifre çözülebilirdi."

Dan Brown'un okuduğum ilk kitabı Dijital Kale ve yine çok geç kaldığım bir yazar kendisi. Öncelikle kitaba bayıldım bunda bilgisayarcı olmamın yanında konunun sürükleyici oluşu yatıyor. Özellikle şifreyi çözmek için başka bir yöne odaklanmışken aslında şifrenin çok basit olması insanı şaşırtıyor. Şifreleme hakkında bazı bilgiler ediniyorsunuz ve yazarın kitap sonunda size bir şifre vermesi ve bunu kitaptaki bilgilerle çözmeniz kitabı daha da güzel kılmıştı. Eğer okumadıysanız okumanızı tavsiye edeceğim bir kitap :)

Yorumlar