Anton Çehov - Altıncı Koğuş


Çehov bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen bu novellasında, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi çatışmaya odaklanır. İvan Dmitriç maruz kaldıkları adaletsizliğe, içinde yaşamaya zorlandıkları berbat koşullara karşı çıkarken, Andrey Yefimıç bunları görmezden gelmekte ısrar eder ve durumu değiştirmek için kılını bile kıpırdatmaz. Doktor sonunda içine düştüğü “felsefi” yanılgının farkına vardığında ise artık iş işten geçmiştir. Altıncı Koğuş, Rusya’nın ve ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek yerine onları uzaktan izlemeyi tercih eden elit Rus aydınının “deliliği”nin simgesidir adeta. Altıncı Koğuş, Russkaya Mısl dergisinin 1892 kasım sayısında yayımlandığında büyük ilgi görmüştü. Hatta Lenin’in de yapıtı okuduktan sonra dehşete kapıldığı, “Kendimi Altıncı Koğuş’a kapatılmış gibi hissettim” dediği rivayet edilir.
**

"Her türlü zorbalığın toplum tarafından makul ve yerinde bir gereklilik olarak karşılandığı, beraat kararı gibi her türlü merhamet göstergesinin toplumda tatminsizlik ve intikam duyguları uyandırdığı bir dünyada adaleti düşünmek gülünç değil midir?"

Anton Çehov'un uzun öykü biçiminde yazmış olduğu kitabı Altıncı Koğuş'ta beş akıl hastası bulunuyor. Ama hikaye bu beş kişi arasından en çok İvan Dmitriç'in etrafında geçiyor. Hastane koğuşunda çalışan Doktor Andrey Yefimıç artık yaptığı şeylerden sıkılıyor ve konuşacak birilerini arıyor. Şans eseri bir gün Altıncı Koğuş'a geliyor ve orada İvan Dmitriç ile koyu bir muhabbete koyuluyorlar ve sürekli oraya gidip İvan ile muhabbet etmeye başlıyor. Tabii bu çevresi tarafından hoş karşılanmıyor ve doktorun da hasta olduğunu düşünüyorlar. Aslında doktor'un hastalığı yıllar boyunca Altıncı Koğuş'ta yatmaktadır.


"En acı ve kırıcı olan şey, bu hayatın acılara karşılık olarak mükafatla sona ermemesi.Operadaki gibi zaferle değil,ölümle son bulacak olması."

İnsana her zaman değer veren Doktor Andrey ile hastası İvan arasında geçen olayların psikolojik hikaye tarzında işlenişini çok beğendim. Bunun yanın da toplumun duyarsızlığını da ele alıyor Çehov. Elinize alır almaz kolaylıkla bitirebileceğiniz bir kitap. Çehov çok güzel ayrıntılar yakalamış,okumanızı tavsiye ederim. 


Yorumlar