Evren Avucunda - Christophe Galfard


Bu kitabın iki vaadi var: sadece tek bir denklem kullanmak (E = mc2) ve hiçbir okuru geride bırakmamak. Üç yüz seksen sayfa ve beş milyar yıllık göz alıcı bir yolculuk.”

-Alexander Masters – The Spectator-

Evrende yalnız değiliz.

Evrene yapacağımız bu yolculukta da.

Kumsalda yatmış gökyüzünü seyrederken biri elimizden tutuveriyor ve bizi muazzam bir yolculuğa çıkarıyor; karadeliklere, en uzak galaksilere ve kâinatın başlangıcına götürüyor.Bir atomun çekirdeğine dalıyor, zamanda yolculuk ediyor, Güneş’in içine giriyoruz. Dokunuyoruz. Christophe Galfard, evreni avucumuza bırakıyor.

Fransa’da yılın bilim kitabı seçildikten sonra 20 dile çevrilen EVREN AVUCUNDA kısa sürede bir popüler bilim klasiğine dönüştü. Gezegenimizin en özel bilim anlatıcılarından Christophe Galfard –ki kendisi Stephen Hawking’in öğrencisi– denklemler yerine hayal gücümüzden faydalanarak bizleri kelimenin gerçek anlamıyla “bambaşka dünyalara” götürüyor.
**

"Dünya'yı meydana getiren ağır atomların,yaşam için gerekli atomların,vücudumuzun içerdiği atomların hepsi , zamanında bir yıldızın kalbinde yoğrulmuştur.Nefes aldığınızda onları solursunuz.Teninize ya da başkasının tenine dokunduğunuzda, yıldız tozuna dokunursunuz."

Cambridge Üniversitesi'nde Stephen Hawking'in öğrencisi olan Christophe Galfard bu kitabında bize evren,kuantum,uzay ve zamanın başlangıcı hakkında bilgiler veriyor. Verdiği bu bilgileri karmaşık denklemler şeklinde değil de ilgi çekici hikayeler ve yaptığı benzetmelerle sunuyor bize.Bir bakıyorsunuz uzayın derinliklerindesiniz bir bakıyorsunuz güneşe dokunuyorsunuz. Sizi bir yerden başka bir yere götürüp getiriyor.



"Türümüzün hayatta kalmasını sağlayacak şeyin ne olduğunu keşfettiniz.Beyinlerimiz.Zihinlerimiz.Hayal gücümüz.Bilim."

Uzay,evren gibi konuları çok sevdiğim için kitap ilgimi çekti ve tek bir sorun dışında kitabı sevdim. Her ne kadar konuyu ilgi çekici hikayeler ile anlatsa da sayfalar ağır ağır ilerliyordu çünkü hikayeler arasında bazı kopukluklar mevcut. Bunun dışında sevmediğim başka bir yanı yok ve eğer bu konulara meraklıysanız okumanızı tavsiye edeceğim bir kitap.

Yorumlar

Yorum Gönder