Korku- Stefan Zweig


Rahat ve korunaklı bir yaşam süren saygın bir kadın, sekiz yıllık evliliğinden sıkılmış, burjuva dünyasının kozasından çıkarak kendini genç bir piyanistin kollarına atmıştır. Ancak bu gizli ilişkiden haberdar olan bir şantajcının ansızın zuhur etmesiyle, hayatında yeni farkına vardığı bütün güzellikleri yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalır ve kahredici bir korkunun pençesine düşer. Korku insanı bilinçdışına itilmiş utanç verici deneyimlerden, bastırılmış pişmanlıklardan özgürleştirebilecek güçte bir yapıt.
**

"Korku cezadan çok daha beterdir, çünkü ceza bellidir, ağır da olsa, hafif de olsa, hiçbir zaman belirsizliğin dehşeti kadar, o sonsuz gerilimin ürkünçlüğü kadar kötü değildir. "


Irene zengin bir avukat olan kocası ve çocukları ile birlikte rahat bir yaşam sürmektedir. Bu rahat yaşama rağmen kocasını bir piyanist ile aldatmaya başlar.Bir gün sevgilisinin evinden çıkarken bir kadın onu yakalar ve tehdit etmeye aşağılamaya başlar. Eğer para vermezse de bu olayı kocasına anlatacağını söyler. Bu olaydan sonra korku Irene'yi sarmaya başlar ve bundan sonra yaşantısını sorgulamaya başlar.Ve ailesini hiç tanımadığını fark eder. Acaba Irene'nin kocası bu durumu öğrenecek midir ? Irene nelerin farkına varacaktır?


"İçte tutulan gözyaşları akıtılanlardan daha acıtıcıdır."

Zweig hakkında ne yazsam artık bilmiyorum ama mükemmel bir yazar kendisi. Diğer kitap yorumlarımda da bahsettiğim gibi kısacık bir kitaptan bir sürü anlamlar çıkarmanızı sağlıyor kendisi.Korku kitabı da aynen öyle ve Irene'nin duyduğu korkuyu siz de içinizde hissetmeye başlıyorsunuz.Özellikle kitabın sonu hiç beklemediğim bir biçimde bitti ve tek kelime ile bayıldım. Herkesin okuması gereken bir kitap bence.

Yorumlar