Böyle Buyurdu Zerdüşt- Friedrich Nietzsche



Günümüz felsefesinde belirgin bir eğilimle edebiyat ile felsefenin iç içe geçtiği gözlenmektedir. Bu gelişmenin kaynağındaki en önemli düşünür ise Nietzsche'dir. "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabında, yazar şiirsel bir tarzla felsefi meseleleri dile getirmiş, kendi felsefi düşüncelerini ve kavramlarını açıklamıştır. Nietzsche'nin etkisi Heidegger'in felsefi çalışmalarındaki şiirsellik arayışında da görülür.


Nietzsche, felsefe alanında yalnızca metnin içeriğiyle değil, uslûbu ya da söylemiyle de yakından ilgilenmiş, yeni düşünceleri yeni söyleyişlerle dile getirme prensibiyle hareket etmiştir. "Böyle Buyurdu Zerdüşt" bu anlamda felsefeye yeni bir içerik katkısı sunmanın dışında ayrıca yeni bir söylemsellik de getirmiştir.
**

"Birçok insan çok geç ölürken, bazıları çok erken ölür.
Bir söz vardı: "Zamanında öl." diye. Bu daha yabancı geliyor herkese.
Zerdüşt: "Zamanında öl." der ve bunu önerir.


Hiçbir zaman, zamanında yaşayamayan, zamanında nasıl ölsün?"



Okuması büyük emek isteyen mükemmel bir kitap. Felsefe o kadar derin işleniyor ki bazı satırları tekrar tekrar okuyorsunuz ve sözleri anlamak için kafa
patlatmanız gerekiyor. Kitabı tek başına okumak yetmiyor Bengi Dönüş,üstinsan,
Zerdüşt ve Nietzsche'yi kitapla beraber okuyup anlamanız gerekiyor. Özellikle 
Bengi Dönüş kavramını çok araştırdım çünkü bu Nietzsche'nin bir tezi ve üzerinde duruluyor.



"İnsanda büyük olan şey nedir? Bir amaç değil, bir köprü oluşudur."



Çok zor ve bir o kadar da anlamlı bir kitap,öyle hemen bir iki günde bitecek türden değil çünkü felsefi düşünceleri anlamak gerekiyor ve kitabı ilerleyen zamanlarda tekrar okumak istiyorum çünkü bana kattıklarının üstüne yeni bir şeyler daha katacağını biliyorum.Eğer felsefe ile aranız iyi ise okumanızı tavsiye ederim. 



Yorumlar

  1. Bu yorumdan sonra oldukça ilgimi çekti. Ellerine sağlık Esra kuzum!

    YanıtlaSil
  2. blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim:)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,

    Alman filozof ve yazar Friedrich Nietzsche; zamana meydan okuyan eserleriyle ve felsefe dünyasına kazandırdığı kavramlarla Avrupa’nın en büyük yazarı olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte Friedrich Nietzsche, tüm zamanların en fazla alıntı yapılan filozofu olmuştur. Nietzsche’nin "yazılmış en derin" eser olarak tanımladığı ‘’Böyle Buyurdu Zerdüşt’’ kitabından derlediğim on alıntıyı okumanız için ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/friedrich-nietzsche-boyle-buyurdu-zerdust-kitabindan-en-sevdigim-10-alinti/ Motivasyon açısından şu cümlesini kendime rehber edinmişimdir;

    ‘’Ama önce sen kendini inşa etmelisin, dimdik bir beden ve dimdik bir ruhla.’’

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder