Hayvanlardan Tanrılara Sapiens - Yuval Noah Harari


- Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?
- Para neden herkesin güvendiği tek şey?
- Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?
- Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?
- Geleceğin dini bilim mi?
- İnsanların miadı çoktan doldu mu?
100 bin yıl önce Yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak? 

Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim'le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.

Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?
**

"Peugeot'yu ortadan kaldırabilmek için ondan daha güçlü bir şeyi, sözgelimi Fransız hukuk sistemini hayal etmeniz gerekir. Fransız hukuk sistemini ortadan kaldırmak için, mesela Fransız devletini hayal edebilmemiz gerekir. Eğer bunu da ortadan kaldırmak istersek bundan da güçlü bir şeyi hayal edebilmemiz gerekir. 
Hayali düzen dışında bir yol mümkün değil. Etrafımızdaki hapishane duvarlarını yıkıp özgürlüğe koştuğumuzda aslında daha büyük bir hapishanenin geniş bahçesine doğru koşuyoruz."

Kapağında da yazdığı gibi kitap insan türünün kısa bir tarihinden bahsediyor.İlk insanın nasıl olduğundan başlayarak dünyaya yayılmasını,belli aşamalar geçirmesini ve besin piramidine çok hızlı çıkmasından dolayı olan olayları anlatıyor. Bunun yanında ekonomi,din,devrimler,kadın-erkek gibi birçok konu üzerinden gidiyor ve bir bilgi birikimine sahip olmanızı sağlıyor.


"Mutluluğun genel olarak kabul edilen tanımı "öznel iyi olma hali" dir. Bu görüşe göre mutluluk, insanın kendi içinde hissettiği şeydir, ya da o anda hissedilen bir haz veya hayatın akışıyla ilgili uzun dönemli bir memnuniyet."


Hiç düşündünüz mü insanlığın doğuşundan bu zamana kadar kaç türü yok ettik,doğaya ne gibi zararlar verdik? Bu kadar türü yok edip,bu kadar da zarar verdiğimiz yetmezmiş gibi hala bu olaya devam ediyoruz. Ya da besin piramidinde bu kadar hızlı yukarı çıkmamızdan kaynaklı ne gibi olaylar oldu? Erkek ve kadın kavramlarını biyolojik olarak algılasaydık belki her şey daha farklı olmaz mıydı? İşte bu kitap size bu ve buraya yazamadığım binlerce konu hakkında düşünmenizi,soru sormanızı sağlıyor. 
Okudukça sorguluyorsunuz,sorguladıkça bazı şeylerin farkına varıyorsunuz. 


"İnsan bilincinin hizmetçisi olarak doğan yazı,giderek insanın sahibi haline geldi.Bilgisayarlarımız Homo sapiens'in nasıl konuştuğunu,hissettiğini ve hayal kurduğunu anlayamadığından ,biz de bilgisayarların anlayabilmesi için Homo sapiens'e sayıların dilinden konuşmayı,hayal kurmayı ve hissetmeyi öğretiyoruz."


Ansiklopedi eşittir bu kitap diyebilirim çünkü yazılanlar mükemmel bir bilgi birikiminin ürünü. Genelde bu tür kitapların dilinin ağır olduğunu düşünürüz ama bu kitap öyle değil evet ağır ilerliyor ama bu sıkılmaktan veya dilinin ağır olmasından kaynaklanmıyor okudukça o cümleler üzerinde düşünmekten,fikir yürütmekten ağır gidiyor. Hem bir roman olmadığı için dolu dolu bilgiye sahip böyle kitapların 2-3 gün içinde bitmesi bana çok saçma geliyor. Eğer öyle bitiyorsa okumak için okuyorsunuzdur ve hiçbir şey anlamayıp bir şeylerin farkına varamamışsınızdır.
Sonuç olarak bu kitap bana düşündüğümden daha fazlasını kattı.Bakış açımın daha da değişmesini sağladı. Şu sıralar çok ünlü bir kitap, ben de okuyayım düşüncesiyle alacaksanız hiç almayın çünkü yarı yolda bırakırsınız kitabı....Ama ben bu kitaptan bir şeyler çıkaracağım,sorgulayacağım düşüncesiyle alırsanız işte o zaman her şey farklı olur. Umarım kitabı okuyacak olanlar benim kadar sever ve bana kattıkları gibi onlara da bir şeyler katar :) 




Yorumlar