Casus-Paulo Coelho


Yanlış devirde doğmuş bir kadınım ben, hiçbir şey düzeltemez bunu. Gelecekte hatırlanacak mıyım, bilmiyorum ama şayet hatırlanırsam mağdur bir kadın olarak değil, cesur adımlar atmış ve ödemesi gereken bedeli korkmadan ödemiş biri olarak görülmek istiyorum.

Mata Hari'nin tek suçu özgür bir kadın olmaktı: Sınırlar ve sınırlamalarla dolu bir dünyada kaderine boyun eğmeyen bir kadın...

Paulo Coelho, 20. yüzyıl başında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edilen Mata Hari ile avukatı arasındaki yazışmalardan yola çıkarak kurguladığı Casus'ta bu olağanüstü kişiliği bir roman kahramanına dönüştürerek hayatın ve aşkın gizemlerini sorguluyor.
**

"Çiçekler hiçbir şeyin kalıcı olmadığını öğretir bize; ne güzellikleri kalıcıdır ne de solgunlukları; çünkü sonradan yeni tohumlar verirler. Mutkuyken de üzgünken de hatırla bunu. Her şey geçip gider, yaşlanır, ölür ve yeniden doğar."


Gerçek bir hikayenin az da olsa yazarın da kendi kurgusu ve diyalogları ile oluşturulmuş bir kitap Casus. Başkahramanımız Mata Hari'nin birçok ülke de özellikle Paris'te geçen hikayesini anlatıyor. İçinde olan dans tutkusu onu farklı yerlere getirdi ve bir marka haline geldi. Ancak bir süre sonra yaşanılan olaylar yüzünden kendini Almanya-Fransa arasındaki savaşın ortasında casusluk yaparken buldu. Bu olay öğrenildiğinde ise delil yetersizliğine rağmen idama mahkum edildi ve kaderine hiçbir zaman boyun eğmeyen Mata Hari idam edilirken ne ellerini ne de gözlerini bağlattı...


"Hatıralar daima galip geliyor,yetmezmiş gibi peşlerine,melankoliden de beter zebaniler takıyorlar."


Hikayenin gerçekten yaşanmış olması ve ara ara fotoğraflarla desteklenmesini çok beğendim. Özellikle sonunda bulunan Savcı Andre Mornet'in Paul Guirmand adlı gazeteciye dava ile ilgili söylediği şu sözler Mata Hari'nin yoktan bir sebeple öldüğünün kanıtı oluyor: "Aramızda kalsın ama elimizdeki deliller o kadar yetersizdi ki bir kediyi bile mahkum etmemize yetmezdi." Bir kadının kaderine boyun eğmeden yaşayıp sonunda böyle ağır bir bedel ödemesi insanı derinden etkiliyor.


"Yanlış devirde doğmuş bir kadınım ben, hiçbir şey düzeltemez bunu. Gelecekte hatırlanacak mıyım, bilmiyorum ama şayet hatırlanırsam mağdur bir kadın olarak değil, cesur adımlar atmış ve ödemesi gereken bedeli korkmadan ödemiş biri olarak görülmek istiyorum."

Coelho'nun kitaplarını her zaman sevmişimdir ve bu kitabı da beni yanıltmadı. Gerçekten güzeldi ve okunmaya değer bir kitap. Ama Coelho ile aranızda ilk kez tanışacaklar varsa Simyacı ile başlayın tanışmaya. Coelho ile tanışıp bu kitabını daha okumamış olanlar hemen okusun derim :)
Ve Mata Hari'nin hikayesini merak edenler için bu linkten okuyabilirsiniz
https://tr.wikipedia.org/wiki/Mata_Hari


Yorumlar