Suda Bıçak İzleri- Paolo Bacigalupi


Gelecekte su, petrolden daha pahalıya satılacak
Gelecekte su, altından daha değerli olacak
Gelecekte suya sahip olmak için insanoğlu savaşmayı bile göze alacak

Dünyanın ekolojik dengesini giderek bozan küresel ısınmanın zararları önlenemez boyutlara ulaşıp verimli araziler tamamen kuruduğunda, ortaya çıkacak sorunları tahmin etmek hiç de zor değil.

Amerikalı yazar Paolo Bacigalupi'nin distopik eseri de insanoğlunu bekleyen bu küresel tehlikeyi konu ediniyor. Colorado Nehri'ndeki suyun gün geçtikçe azalmasıyla baş gösteren çatışmaların ve düşmanca politikaların ekseninde gelişen Suda Bıçak İzleri, yakın gelecekte bölgesel olmaktan çıkıp dünyanın genelini kuşatacak kuraklık sorununu gerçekçi boyutlarıyla ele alması açısından oldukça çarpıcı ve dikkate değer bir roman.
**

"İnsanlar ancak ölmek üzere olduklarında yaşamaya başlıyorlar,demişti sonra. Öncesi boş.Çamura batana kadar kimse haline şükretmiyor."


Paolo Bacigalupi Martı yayınları sayesinde tanıdığım bir yazar oldu. Arka kapak yazısını okur okumaz çok hoşuma gitti ve hemen okumaya başladım. Konu olarak çok güzel olmasına rağmen böyle 250-300 sayfaya kadar bence biraz durağan geçti gibi hatta bırakmayı bile düşündüm ama ilerleyen sayfalarda bu durağanlık gitti.


"Doğa işini yapar,bütün o minik hayvanlar,bir motorun dişlileri gibi birlikte çalışırlar.Bir tür makine gibidir.Yaşayan kocaman bir makine."


İnsanlığın umursamızlığı ve hoyratlığı yüzünden parlak yaklaşmayan geleceğimizi yüzümüze tokat atar gibi gözler önüne seriyor yazar. Bu kitabında da su ve kuraklık üzerine değinmiş.Kitapta konu olan her şey,anlatılanlar çevre yazarlarının makalelerine ve araştırmalarına,gazetecilerin yazılarına dayanıyor. Yani her şey gerçek ! İşte bu gerçeklik kitabı okurken bizi korkutuyor diyebilirim.
Eğer böyle konulu kitaplar hoşunuza gidiyorsa okuyun derim :)






Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Aydınlatıcı bir inceleme yazısı olmuş. Açıkcası fantastik kitaplar sevdiğim için bahsettiğin 250 - 300 sayfalık durağanlık beni biraz korkutsa da kütüphaneme ekleyeceğim bu kitabı bir an önce okuyacağım. İyi Günler ...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder