Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley



"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."

"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopya geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.

**

"İnsan eğer sorgulamaksızın kabullenmeye şartlandırılmamışsa, mutluluk gerçekten çok daha zor bir uğraş."


Cesur Yeni Dünya Ford'dan sonraki 632 yılını anlatıyor. Kitapta bulunan vahşi bölgeler haricinde dünyada bir rejim kurulmuş. İnsanlar tüplerde üretilmeye başlamış,hastalıklar ve savaşlar yok edilmiş,teknoloji ilerlemiş.... Herkes çok mutlu çünkü onları mutsuz edebilecek hiçbir şey yok. Bu uygarlıkta anne-baba kavramı diye bir şey yok ve ebeveyn kavramı müstehcen olarak algılanıyor.Toplum 5 zeka seviyesine göre ayrılmış (Alfa,Beta,Gama,Delta,Epsilon). Herkes istediği kişiyle beraber olabiliyor. Bu uygarlıkta kendini kötü hissetmek çok az rastlanılan bir şey diyelim hissettin devlet tarafından üretilip,dağıtılan "soma" adı verilen uyuşturucu ile kafanı boşaltıyorsun.Böyle bir uygarlıkta bilim,sanat,din,felsefe,aile bağlılığı,aşk,sevgi,bir şeyleri sorgulama isteği vb. yok.



"Mutluluk ve erdemin sırrıdır -yapmak zorunda olduğun şeyi sevmek. Tüm şartlandırmaların amacı budur: insanlara, kaçınılmaz toplumsal yazgılarını sevdirmek."


Peki bunca şey nasıl yok sağlandı ve bu uygarlıkta nasıl düzen sağlanıyor derseniz o da Hipnopedya sayesinde. Hipnopedya ile insanlara doğar doğmaz uykularında birçok şey dinlettiriliyor ve bu sistem sayesinde insanlar bunlara inanıyor.
Kitap beni daha Sunuş bölümünü okumamla içine çekti diyebilirim.Kitap çok güzel ve etkileyici bir kurguya sahip. Bu etkileyici kurgusu sayesinde sizi bu farklı dünyanın içine çekiyor. Eğer böyle distopyaları okumayı seviyorsanız kesinlikle size önerebileceğim güzel bir kitap. Unutmadan İthaki Yayınları'nın Bilim Kurgu Klasik serisi gerçekten çok iyi. :)





Yorumlar