Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz-Melisa Kesmez


Cesaretimiz var mı her şeyi bir anda öylece bırakıp gitmeye? İnsan her nereye giderse gitsin kendini de beraberinde götürmez mi? Varlığından güç aldığımız arkadaşlar ne zaman yük haline geldi? Hepimiz başarılı olmak zorunda mıyız bu hayatta? Her seferinde duvara tosladığımız halde hâlâ yeni ilişkiler kurmaya, var olanı kurtarmaya çalışmak hayal kırıklıklarına bağımlı hale gelmemizle açıklanabilir mi? Melisa Kesmez, heyecanlı ve mütevazı sesinin her satırda hissedildiği kısa öykülerinde soruları müzikle, dramla, şiirle yoğuruyor, cevapları ise nüktedanlığı da elden bırakmayarak veriyor.

"Aklımızın devre dışı, sadece kalbimizin olduğu" yeniyetmelikten zaman mefhumunun olmadığı balık krakerli ve kaygısız çocukluk yıllarına, yüzyıllık dostla oturulan öğle rakısından patrona son çare olarak yazılan istifa maillerine, sevdiğimiz "o" olmayı çoktan bırakmış uzatmalı evliliklerden gel demese de gittiğimiz, gitmek istediğimiz sevgililere, eski sevgililere, aileye, aldatmalara, aldatılmalara; üzerimize haddinden fazla gelen ancak bir türlü vazgeçemediğimiz "modern dünyamızın" tüm inceliklerine dokunuyor, yalın ama coşkulu, naif ama kararlı, fısıldıyor kulaklara: Atları Bağlayın, Geceyi Burada Geçireceğiz.
**

"Kalbinin bir ucunu bir başkasınınkine teyellemek istiyor insan. Hepsi hepsi bu."

Melisa Kesmez...Bu kadına,yazdıklarına tek kelime ile hayranım.Bazen Bahar kitabından sonra büyük bir heves ve heyecan ile başladım kitaba ve beni yine derinden etkilemeyi başardı.Bu bir roman değil öykü kitabı.İçinde 25 tane mükemmel öykü var.Her birinde kendinizden bir şeyler buluyorsunuz çünkü kişiler sahici,sahici bir dil ile konuşup sahici evlerde yaşıyorlar.


"İnsan aya da gitse bazı şeyleri farkında olmadan götürüyor yanında. 
Sen o yana bakmazken bavuluna gizlice sızıyor bir şeyler. 
Anason kokusu oluyor bu bazen, bazen bir Ahmet Kaya şarkısı..."

Her şey bu kadar sahici olunca da okuduğunuz da bazı şeylerin tanıdık gelmesi kaçınılmaz oluyor.Aslında Melisa Kesmez'i bu kadar sahici yapan sade,abartısız ve alçak gönüllü anlatımı.
Bence fazla söze gerek yok en iyisi siz bir kitabını alın benim ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız o zaman.




Yorumlar