Ev Yapımı Sihirli Değnek-Şermin Çarkacı

"Bir sihirli değnek gelse, dokunsa omzuna. Bütün hayallerin tek tek gerçek olsa. Yapmak istediklerinin hepsi kendiliğinden olsa. Sen "açıl" demeden açılsa bütün kapılar ardına dek, geçip gitsen hedeflerine doğru hiç çaba sarf etmeden.



O sihirli değnek sadece seni değil, hayatındaki diğer insanları, seni üzenleri, kıranları, düşündürenleri, yoranları da değiştirse. Herkes bir anda senin hayalindeki gibi bir kimliğe bürünse. Bir sihirli değnekle bütün yolları açsan, bütün sorunları çözsen, bütün mutluluklar senin olsa..."

Elma Yayınevi, Şermin Çarkacı'nın yeni kitabı Ev Yapımı Sihirli Değnek ile tekrar buluşuyor okuyucusuyla… Yazar kendi deneyimlerinden yola çıkarak mutluluğun tarifini veriyor ve "Kendimizi tanıyıp, kendimize inanıp, kendimiz için özene bezene, itinayla, sabırla bir sihirli değnek yapacağız." diyerek başlıyor anlatısına. Geçmiş zamanların tadını hatırlatan, yüzümüzde gülümsemeler oluşturan bir anlatı bu…

Zengin görsellerle bezenmiş kitap, adı gibi, her bir sayfada bizleri sihirli bir dünyaya sürüklüyor. Biz de Elma Yayınevi olarak, hayatınızın sihirli değneğine en kısa zamanda kavuşmanız dileklerimizle keyifli okumalar diyoruz, siz sevgili okurlarımıza…
**

"Mutluluk denen şeyin bir ömür olduğunu, seni kavrayıp alıp götürdü­ğünü, sonsuza kadar sürdüğünü, çok büyük, çoook büyük olduğunu sanıyor insanlar. Bu yüzden bekliyorlar, çok bekliyorlar, bazen bir ömür bekliyorlar. Oysa mutluluk denen şey an meselesi. Kısacık anlar, küçük zamanlarda saklı. Bazen yere düşen bir yaprakta, bazen bir dokunuşta, bazen bir bakışta, bir bardak demli çayda, parlayan bir yıldızda, yanan bir mumda, soba üstündeki kestanede, mandalina kokusunda saklı. En önemli şey, bunu fark edebilmek…"
Birçok kişinin paylaşımlarında göre göre sonunda dayanamayıp ben de aldım bu kitabı.İyi ki de aldım.Bir günde bitirilebilecek bir kitap fakat ben böyle güzel ve anlamlı bir kitabı sindire sindire okumak istedim ve 4-5 gün gibi bir süre zarfında bitirdim.Çünkü böyle size hayat dersi veren,yaşadıklarınızı yazılanlarla tekrar düşünmenizi sağlayan kitapları hemen okuyup bitirme taraftarı değilim. 


"Yapamadıklarımız var.Yapmak isteyip,başarmak isteyip başaramadıklarımız...Ben geriye dönüp,kendi yapamadıklarıma baktığımda şunu görüyorum.İstidadım var,isteğim var ama çabuk vazgeçmişim...Yapabildiklerime baktığımda karşımda dimdik duran bir kelime görüyorum:Gayret...
Başaranlara bakıp"senin imkanın var,senin zamanın var,senin yeteneğin var ben de yok..." diyorlar.Sorun bunlarda değil.Mesele şu ki gayretleri yok.Bir şey olmadığında,ilk denemede hüsranla sonuçlandığında "ne yapalım kader" diyor insanlar ve çekiliyorlar kenara.
Kader evet,evet nasip,amenna.
Yalnız bak Cahit Zarifoğlu ne diyor:Takdir-i ezele teslimiz ama gayrete de aşığız.
Gel gayrete âşık olanlardan olalım,gayretimiz artsın,açamadığımız kapıların açılmasını beklemek yerine,kapıyı zorlayalım,bir omuz verelim.
Açılmazsa o zaman gideriz başka kapıya..."

O yüzden iyi ki de bu kadar uzun zamanda okudum.Kitapta işaretlemediğim yer kalmadı çünkü o kadar içten ve o kadar bizden yazılar yazmış ki "evet,böyle yapmalıyım" ya da "evet,böyle oldu" gibi cümleler kuruyorsunuz.Kitabın bir numaralı amacı her ne olursa olsun hayatı kendinize zindan etmemenin yollarını anlatıyor.



"Gülümsemek bir tercihtir ve herkese çok yakışır.
Güleryüzlü olmak biraz da alışkanlık sanırım.İlla doğuştan getirmemiz gerekmiyor bu özelliği.Belki de dünyanın en basit eylemi.ufak bir yüz ve derin bir gönül hareketiyle yüz şeklini anında değiştirebilir, hayata gülümseyerek bakmaya alışabilirsin.
İlla çok komik bir şey olması mı gerek gülmek için?Eğer öyleyse bir de olur o zaman.Karikatür dergileri bulundur elinde, sıkıldığında aç gününe tebessüm olsun.Bir fıkra öğren,önce kendin gül,sonra başkalarını güldür.Seni gülümsetecek videoları izle gülümsemek sahiden bulaşıcı.Kahkaha atan birini izlediğinde sen de gülüyorsun.Kendi kendine bile gülebilmeli insan,yaptığı bir şaşkınlığa gülümseyebilmeli, "ay ne eğlendim kendi kendime " diyebilmeli.Gülmekten gülümsemekten korkmamalı."

Böyle kitapların bildiğiniz gibi dili çok sade oluyor ve hemen sizi içinize çekiyor.Bu da öyle.Eğer insanın kendi kendini nasıl mutlu edebileceğini,hayata nasıl farklı bir pencereden bakacağını ve gülmenin o kadar da zor olmadığını öğrenmek istiyorsanız kesinlikle bu kitabı okuyun derim.Başucu kitaplarım arasına girdi bile.Okursanız sizinde seveceğinize eminim. :)







Yorumlar