Mucize-R.J Palacio


"Kaderinde Sıradışı Olmak Varsa Sıradan Kalamazsın…"

Merhaba, adım August. Size nasıl göründüğümü anlatmayacağım. Aklınıza ne geliyorsa muhtemelen ondan daha kötü görünüyorumdur.
August (Auggie) Pullman yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğduğu için, normal bir okula gidemiyordu… şimdiye kadar. Yakında Beecher Ortaokulu'nda beşinci sınıfa başlayacak ve ömrünüzde bir kere bile "yeni çocuk" olduysanız, bunun ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dondurma yemek ve Xbox'ında oyun oynamak gibi sıradan şeyleri seven Auggie aslında sadece sıradışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Peki, yeni sınıf arkadaşlarını, görünüşünün ardında kendisinin de onlar gibi olduğuna ikna edebilecek mi?
                                                                       **
"Haklı ile nazik olmak arasında seçim yapmanız gerektiğinde,nazik olmayı seçin."

Kitap altı farklı karakterin ağzından anlatılıyor; birincisi Auggie ,Auggie'nin ablası Via, Auggie'nin arkadaşı Summer ve Jack, Via'nın sevgilisi Justin ve Via'nın arkadaşı Miranda. Kitapta en sevdiğim bölüm tabiki Auggie'nin ağzından kendini anlatması oldu.
Auggie 10 yaşında Goldenhar hastası bir çocuk. (Goldenhar;yüzün olduğu şeklinden daha yamuk görünmesine neden olan bir hastalık.) Doğduğundan beri ne zaman dışarı çıksa, bir yerlere gitse rahatsız edici bakışların hedefi oluyor.10 yaşına kadar evde annesi ile eğitim görmüş ve artık annesi okula gitmesi gerektiğini söylediğin de olaylar başlamış oluyor.

"Herkes hayatında bir kez olsun ayakta alkışlanmalı çünkü hepimiz dünyayı dize getirdik! 
- Auggie"

Okula başladığın da karşısına çıkan zorluklarla mücadele etmeye başlıyor.Bazen pes ediyor, bazen de daha da hırslanarak mücadelesine devam ediyor.İlk öğle yemeğinde kimse ona destek olmuyorken Summer adın da bir kız yanına gelip oturuyor ve aralarındaki dostluk böylece başlıyor.Özellikle birbirlerine "Yıkılıyoruz" demeleri çok hoştu :) 


"Ayrıca karlı bir güne uyanmak dünyada en çok sevdiğim şeydir. Sabah gözünüzü ilk açtığınızda her şeyin neden normalden farklı göründüğünü bilememe hissine bayılıyorum. Ardından gerçeği bir anda çakıyor, her yerin sessiz olduğunu fark ediyorsunuz. Korna sesi yoktur. Sokaktan otobüs geçmiyordur. Sonra pencereye koşar ve dışarısının tamamen beyaza büründüğünü görürsünüz: kaldırımlar, ağaçlar, sokaktaki arabalar, pencere pervazlarınız. Böyle bir şey hafta içi olduğunda ve okulların kapandığını öğrendiğimdeyse... şey, kaç yaşında olursam olayım bunun her zaman dünyanın en güzel hissi olduğunu düşüneceğim. Ve asla kar yağdığında şemsiye açan şu yetişkinlerden biri olmayacağım; asla."


Kitap inanılmaz akıcı okurken bırakmak istemiyorsunuz. Bu kitabı okurken hem güldüm, hem ağladım hem de kendimi sorguladım...Ön yargılarınızı yıkıp kendinizi sorgulayacağınız bir kitap çünkü .Ve yazar bu kitabı dondurmacının önünde gördüğü küçük kızdan etkilenerek yazmış.


Kitabı okurken çok etkilendiğim bir yer vardı ki o da insanların Auggie'yi gördüklerinde, görmezden gelmeleri, ona bakmamaları...Ve o küçük yaştaki çocuğun bunu anlayıp, hissettikleri... 
Aslında bazen hepimiz öyle yapmıyor muyuz? Ya onları görmezden geliyoruz ya da kötü bir şey görmüş gibi bakıyoruz.Sadece bizden biri gibi davranmamız gerekiyor onlara çünkü onlar da bizden biri.
Mucize her yaştan okuyucunun ilgisini çekebilecek ve ön yargılarınızı kırmanıza yardımcı olacak bir kitap. Mutlaka ama mutlaka okuyun !!!



Aldığı Ödüller


# 1 New York Times çoksatanı

USA Today Çoksatan İlk Yüz Listesi
Indie çoksatanı
Publishers Weekly çoksatanı
TIME, Tüm Zamanların En İyi 100 Gençlik Kitabı
Parents, Yılın En İyi 10 Kitabı
Shelf Awareness, En İyi 10 Kitap
New York Times Book Review, Dikkate Değer Kitap
Entertainment Weekly, 10 Harika Çocuk Kitabı Seçkisi
Publishers Weekly, Yılın En İyi Kitabı
School Library Journal, Yılın En İyi Kitabı
Kirkus Reviews, Yılın En İyi Kitabı
Booklist, Editörün Seçimi
School Library Journal, 2012’nin En İyi Çocuk Kitapları Listesi
Publishers Weekly, 2012’nin En İyi Çocuk Kitapları Listesi
Kirkus Reviews, 2012’nin En İyi Çocuk Kitapları Listesi
Booklist, 2012’nin En İyi Çocuk Kitapları Listesi
New York Halk Kütüphanesi, Okuyup Paylaşma Seçkisi
E.B. White Read Aloud Ödülü
Christopher Ödülü




Yorumlar