İstanbul Yalnızları-Selahattin Nehir


"Sen istediğin kadar yalnızlıktan kaç yalnızlık sana gelmekte."

Kurgu içinde kurgu, yalnızlık içinde yalnızlık, İstanbul içinde İstanbul... İkinci Abdülhamid döneminde yaşayan Alxas ile günümüzde yaşayan İsmet'in iç içe geçen ve ardından "parçalanan" hikâyelerini iki farklı yüzyılın etkileyici İstanbul imgeleriyle anlatıyor İstanbul Yalnızları. Kafka'nın, "İçimizdeki donmuş denize inen balta gibi olmalı," dediği romanlardan... Korkunç dürüstlüğü, cesur çözümlemeleri, keskin dili, vurucu sürprizleri ve etkileyici finaliyle Çağdaş Türk Edebiyatı'nın en şaşırtıcı örneklerinden biri... Yazar Selahattin Nehir, İstanbul Yalnızları ile okurları Türkiye'nin bilinçaltında bir keşfe çıkarıyor.
                                                                            **

Kitap Alxas ve İsmet'in hikayelerinden oluşuyor. Yaşadıkları küçük yerlerden İstanbul'a gelen iki yalnız isim.
Alxas, İkinci Abdülhamid döneminde yaşayan, Mercan Dağların da bir aşiret ağasının oğlu ve okuması için Abdülhamid’in Arap ve Kürt çocuklarını eğitmek için İstanbul da  kurduğu Aşiret Mektebine gönderilmiş.Ona sataşan öğrenciler yüzünden bir gün okulu terk ediyor ve babasının bu durumu öğrendiğin de olacakların korkusuyla saklanmaya çalışıyor.


İsmet, annesiyle yaşarken okumak için İstanbul'a geliyor.Bu şehirde birbirinden farklı maceralar yaşıyor ve bir süre sonra içine kapanıyor.Zar zor gittiği okulunu da bırakıp kendini internete ve kitaplara veriyor.Bir gün bulduğu silah ile tüm hayatı değişiyor ve bu silah ile bambaşka maceralara yol alıyor.


"Ruhunu hapsettikleri kukladan ne zaman çıkacaksın? Ne zaman yeniden dirileceksin?"



Romanı okurken hem İstanbulun bugünün de hem de geçmişin de gezintiye çıkıyoruz.
Önce iki farklı karakterin hayatları ile tanışıyoruz sonra İstanbul’u ve yaşadıkları dönemleri okuyoruz.
Daha sonra zaten kitap bizi kendine çekiyor ve bu maceraya biz de ortak oluyoruz.
İki hikayenin de üslubu farklı olmasına rağmen hiçbir sıkıntı çekmiyorsunuz çünkü yazar bu iki üslubu da ustaca bir araya getirmiş.
Eğer siz de bu kitabı okumak isterseniz seveceğinize eminim...





Yorumlar