Freud'un Kız Kardeşi - Goce Smilevski



"Bazen en güzel şeyler en zor zamanlarda oluyor."

Bağlayıcı olması beklenir kardeşliğin. Öyle umulur. Kardeşler birbirlerine borçludur ya; bir soluk, bir omuz, bir teselli...
Yine de düşünceler karmaşıklaşınca zihinde, unutulabilir borçlu addedildiğimiz görevler.
Bu kitap, dünyaca ünlü psikanalist Sigmund Freud'un ve onun dört kız kardeşinin gerçekte de yaşanmış sarsıcı öykülerini anlatmaktadır. 
Freud, İkinci Dünya Savaşı döneminde Viyana'ya girmek üzere olan Hitler'in yaratacağı yıkımdan kurtarılmak için Londra'ya götürülür. Ona Londra'ya geçmesi için yardım eden kimseler, yanına almak istediği insanların isimlerini bir liste haline getirmesini isterler. Freud o listeyi hazırlar. Eşi ve çocukları dışında eşinin ailesi, doktoru, doktorunun ailesi, hizmetçileri, hatta küçük köpeği bile vardır listede. Ancak dört kız kardeşi yoktur.
Freud'un seçimi kardeşlerinin kaderini nasıl şekillendirecektir? 
O karanlık günlerde verilen bir sınavdır belki de yaşananlar; kardeşlikle ilgili bir sınav. Belki de bir iç savaş; galibi de mağlubu da belli olmayan... 
**
"Mutluluk gibi,nefret de tanımlanamaz,sadece hissedilirdi."

Kitap Freud'un dört kız kardeşini arkasında bırakıp gitmesiyle başlıyor. Freud onları imkanı olmasına rağmen yurt dışına çıkarmadığı için Nazi kampına götürülüyorlar.Daha sonra Adolfina'nın Freud ile olan ilişkilerine,annesinden nefret edip bu nefret ile doğan acılarına değiniyor.

Aslında kitap Adolfina'nın iç dünyasına girdiği anda beni biraz sıkmaya başladı. Bazı yerleri tabi ki etkiledi ama genel olarak sıkıcıydı diyebilirim. Çünkü kamptaki günleri anlatırken birden çocukluğuna ve tüm hayatına giriyor, sürekli günümüze dönerek sömürge günlerini anlatacak diye bekledim o yüzden dönmeyince de biraz sıkılmaya başladım. 


'' Bazen senin sözlerin aklıma geliyor, '' dedi kardeşim.
    '' Hangi sözlerim ?''
    '' Güzelliğin bu dünyanın tesellisi olduğu.''
    '' Baksana etrafımızda ne kadar güzellik var. O da ne kadar çok teselli demek. Tabii bu da teselli kadar çok acı var demek. Çünkü tesellinin her zaman bir nedeni vardır.''

Beni hayal kırıklığına uğratan bir diğer yanı ise Freud neden kardeşlerini ardında bıraktı, köpeğini bile yolculuk listesine alırken neden kardeşlerini, annesini kurtarmayı denemedi bile diye düşüneceksiniz ama cevabı ne yazık ki kitapta da yok. Özellikle kitabı alırken bu sorunun cevabını çok merak etmiştim ama maalesef... Bu yüzden kesinlikle kitabın tanıtımına fazla bağlanmayın siz de benim gibi hayal kırıklığına uğrarsınız. Ve sonucu ise kesinlikle kitabın bütünlüğü ile bağdaştıramamış yazar. 

Kısacası sevdiğim ve yüreğime dokunan birçok yeri vardı.Hayal kırıklığına uğradığımdan biraz düşük tempo da ilerledi ama okunmaya değer bir kitaptı. Tabi ki bu benim kişisel yorumum ne demişler zevkler ve renkler tartışılmaz. Kim bilir belki siz benden daha çok seveceksiniz bu kitabı :)









Yorumlar